Istražili smo: Da li će porasti cijena registracije vozila u FBiH?

4
N. Žunić
Istražili smo: Da li će porasti cijena registracije vozila u FBiH?
Foto: BIHAMK / Ilustracija / Tehnički pregled vozila

Poskupljenje registrovanja automobila u Federaciji Bosne i Hercegovine došlo je u septembru 2023. godine, što je najljutilo mnoge građane. Ipak, čini se da vozače čeka novo neugodno iznenađenje.

Prema pisanju portala Hercergovina.info, Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija kojem je na čelu Andrijana Katić (HDZ BiH) prikuplja mišljenja kantonalnih vlada, Saveza općina i gradova i Udruženja poslodavaca s ciljem povećanja naknade za službu 'pomoć-informacije'. 

Trenutno, po zakonu koji je na snazi, građani za ovu službu plaćaju 3 KM za motocikle, 8 KM za privatne automobile i autobuse, te 8 KM za teretna motorna vozila.

Važna utakmica za Bordo tim: FK Sarajevo dočekuje Velež

Važna utakmica za Bordo tim: FK Sarajevo dočekuje Velež

Prema prijedlogu Katić, koji je poslan iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, taksa bi porasla na 5 KM za motore, 8 KM za autobuse i teretna motorna vozila, te čak 15 KM za privatne automobile. 

Naravno, ove cifre nisu ogromne kao takve, ali u kombinaciji s porastom iz septembra, sigurno je da vozači u Federaciji BiH ne bi bili zadovoljni s ovim razvojem događaja

Od danas je skuplja registracija vozila u Federaciji: Evo i za koliko

Od danas je skuplja registracija vozila u Federaciji: Evo i za koliko

Kako bi situaciju razjasnili, ekipa portala Radiosarajevo.ba je kontaktirala Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija, te probali doći do odgovora na pitanje: Da li će opet poskupiti registracija vozila u FBiH?

Odgovor iz federalnog ministarstva prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani,

U svezi Vašeg upita koji se odnosi na poskupljenje registracije automobila u FBiH ovim putem dajemo sljedeći odgovor:

Prije svega želimo Vas informirati da strukturu ukupnih troškova prilikom registriranja motornih i priključnih vozila čini: cestarina, naknada za SPI, polica osiguranja, naknada za zaštitu okoliša, naknada za vode, tehnički pregled, stiker naljepnica i porez na imovinu, te da naknada za SPI čini svega cca do pet posto (nije isto za sva vozila) u ukupnoj strukturi tih troškova.

Potpisan važan sporazum: Omogućena brža i efikasnija registracija vozila za građane FBiH

Potpisan važan sporazum: Omogućena brža i efikasnija registracija vozila za građane FBiH

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je putem JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo zaprimilo inicijativu-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH za povećanje visine naknade za pružanje usluge 'Pomoć-informacije' i na koji je JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo izrazilo pozitivno mišljenje.

Odlukom Vlade Federacije BiH o visini naknade za službu ,,Pomoc-informacije" (,,Sluzbene novine Federacije BIH", broj 5/11) koja je trenutno na snazi je propisana visina naknade u iznosu: od 3,00 KM za motocikle, tricikle i četverocikle; 8,00 KM za putničke automobile i autobuse, te 8,00 KM za teretna motorna vozila i priključna vozila.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je predmetnu inicijativu-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH dostavljenu putem JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo dostavio svim zainteresiranim stranama, u svrhu vršenja dvosmjernih konzultacija, na koje se odnosi Odluka Vlade Federacije BiH o visini naknade za službu 'Pomoć informacije', kako bi prethodno ishodovalo stav i mišljenje od svim zainteresiranih strana, a to ne mora značiti da će predložena inicijativa biti uvažena.

/ Anketa

Da li je opravdano povećanje cijena registracije vozila u Federaciji BiH?
Rezultati

Kada Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaprimi sve potrebne stavove i mišljenja, tada će se nakon provedene analize istih, a koja mora biti utemeljena na svim realnim činjenicama, zavisiti hoće li se uvažiti ili neće predmetna inicijativa-prijedlog BIHAMK-a i AMSuBiH za povećanjem visine naknade za pružanje usluge 'Pomoć informacije', odnosno od ishoda predmetne analize zavisi će hoce li Federalno ministarstvo prometa i komunikacija kao predlagač Odluke pokrenuti proceduru pripremanja prijedloga Odluke o visini naknade za službu 'Pomoć-informacije' prema Vladi Federacije BiH."

Veliko povećanje već dočekalo građane prethodne godine

Od subote, 16. septembra, građani FBiH registraciju plaćaju dosta skuplje - čak i po 50-60 KM više.

Kako je tada Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH tada rekla za portal Radiosarajevo.ba, poskupljenje je iznosilo 'samo' 6.2 posto. 

"Osnovna premija će biti veća za 6,2 posto, te se sa sadašnjih 396,00 KM povećava na 420,55 KM", kazali su tada iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Tada je poskupljenje pravdano kao "odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS."

U reakciji na ovo povećanje, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto zatražio je hitne ostavke nadležnih, a do sada do ostavki nije došlo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije