Potpisan važan sporazum: Omogućena brža i efikasnija registracija vozila za građane FBiH

4
Radiosarajevo.ba
Potpisan važan sporazum: Omogućena brža i efikasnija registracija vozila za građane FBiH
Foto: IDDEEA BiH / Almir Badnjević i Ivan Luburić potpisali sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz evidencije o registrovanim vozilima

Potpisan je važan sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz evidencije o registrovanim vozilima i dokumentima za registraciju putem web servisa IDDEEA BiH.

Direktor Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Ivan Luburić i direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), prof.dr. Almir Badnjević su danas u prostorijama Agencije za nadzor u Sarajevu potpisali važan sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz evidencije o registrovanim vozilima i dokumentima za registraciju putem web servisa IDDEEA BiH.

Implementacijom ovog sporazuma, Agencija za nadzor osiguranja FBiH aktivno doprinosi modernizaciji društva, podržavajući tranziciju ka digitalnom društvu.

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Razmjena podataka sa IDDEEA BiH omogućit će efikasniji pristup informacijama o registrovanim vozilima i dokumentima za registraciju, čime se unapređuje infrastruktura i inovacije u upravljanju identifikacijom i registracijom.

Ovaj sporazum omogućuje Agenciji za nadzor osiguranja FBiH sigurnu razmjenu informacija između relevantnih institucija na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Kroz uspostavljanje stalnog pristupa prijemnog organa podacima putem web servisa, postiže se unapređenje institucionalnog okvira, što je u skladu sa ciljevima europskih prioriteta postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu.

Novi problemi za bh. građane: Moguć zastoj u izdavanju ličnih dokumenata - nema novca

Novi problemi za bh. građane: Moguć zastoj u izdavanju ličnih dokumenata - nema novca

Građani će također imati konkretne benefite od ovog sporazuma. Stalni pristup podacima o registrovanim vozilima omogućava brže i efikasnije procese, posebno u vezi sa registracijom vozila.

Osim toga, uspostava elektronskog potpisa za građane predstavlja inovativan pristup, unapređujući digitalizaciju usluga i čineći ih dostupnijim i jednostavnijim za korištenje.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine ponosna je što će kroz ovu saradnju doprinijeti ostvarivanju ključnih ciljeva UN-ovih Održivih razvojnih ciljeva, posebno SDG 9: Industrija, inovacije i infrastruktura.

Ovaj sporazum predstavlja korak naprijed ka modernom, digitalnom društvu, te će imati pozitivan utjecaj na kvalitetu usluga i život građana Federacije Bosne i Hercegovine, saopštila je IDDEEA BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije