Islamska zajednica u BiH zabrinuta podacima: Sve manji broj djece u mektebima

Fena
Islamska zajednica u BiH zabrinuta podacima: Sve manji broj djece u mektebima
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izrazio je zabrinutost zbog sve manjeg broja djece u mektebima, a u izvještaju koji je predstavljen sabornicima stoji da su glavni razlozi za to: pad nataliteta i iseljavanje stanovništva.

Ovo je na sedmoj redovnoj sjednici aktuelnog saziva Sabora IZ BiH, pod predsjedavanjem Hasana Čengića, ustanovljeno kao jedan od gorućih problema u zajednici.

"Vjeronauka se odvija u čitavoj BiH s tim da u RS nije riješen adekvatan oblik nadzora nad radom vjeroučitelja. Vrijedno pažnje je aktiviranje Mreže mladih koja ima za cilj rad s mladima i čini se da smo krenuli ka popunjavanju jednog segmenta našeg rada koji je bio zapostavljen. I dalje smo svjedoci nasrtanja na ljude i imovinu IZ u RS. Tu je i diskriminacija prema Bošnjacima u ovom entitetu čemu je dokaz ono što se dešava u Vrbanjcima i Konjević Polju. Izvještaji govore da je islamofobija u Evropi u usponu ali ohrabruje da desničarske stranke nisu došle na vlast", istakao je reisu-l-ulema Kavazović u svom izlaganju.

On je istakao i kako je pažnja IZ u BiH u protekloj godini bila usmjerena ka prevenciji rastakanja bošnjačke tradicije, te da je na tome posebno radilo Vijeće muftija.

Na kraju je Reisu-l-ulema zatražio od Sabora da organizira tematsku sjednicu o povratku nacionalizovane vakufske imovine kako bi se zauzeo rezolutan stav.

Na sjednici je razmatran i uz više prijedloga i zaključaka usvojen Izvještaj o radu Sabora IZ u BiH za 2016. godinu, Izvještaj o radu reisu-l-uleme i Rijaseta, Vijeća muftija, Izvještaja o finansijskom poslovanju Rijaseta IZ u BiH za 2016. godinu.

Uz primjedbe koje je prihvatio Rijaset na prijedlog nadležne komisije Sabora usvojen je i Pravilnik o organizaciji i radu muftijstva IZ u BiH. Sabor je razmatrao i usvojio Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Vakufske direkcije. Na prijedlog Rijaseta prof. Kasim Trnka je imenovan za sudiju Ustavnog suda IZ u BiH.

Također, sabornici su se prije početka sjednice prisjetili života i djela prof. dr. Safeta Halilovića, istaknutog političkog i akademskog radnika, koji je preminuo ove sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije