Brussels: Husein ef. Kavazović susreo se s Federicom Mogherini

Radiosarajevo.ba
Brussels: Husein ef. Kavazović susreo se s Federicom Mogherini
/ Foto: IZBiH
Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović susreo se u Brusselsu s visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini.

Na sastanku se razgovaralo o doprinosu vjerskih zajednica evropskom putu BiH. Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio značaj održavanja nade o skorom pridruživanju balkanskih država EU živom i potrebu sprječavanja pokušaja da se Balkan pretvori u područje oko kojeg se otimaju velike sile.

Federica Mogherini je ponovila svoju snažnu podršku europskoj perspektivi BiH. Tokom dana, reisu-l-ulema Kavazović se susreo i sa potpredsjednicom Evropskog parlamenta Mairead McGuinness.

Tokom oba sastanka Reisu-l-ulema je skrenuo pažnju na pokušaje politizacije borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma te potrebu izgradnje povjerenja ne samo u BiH nego i u regionu.

Reisu-l-ulema Kavazović se sastao i sa članovima grupe Prijatelji Bosne i Hercegovine u Europskom parlamentu. Prijatelji BiH je neformalna grupa parlamentarnih zastupnika koji pomažu BiH na njenom putu evropskih integracija.

Tokom dana reisu-l-ulema Kavazović će se sastati i s Kristijan Dan Predom, specijalnim izvjestiteljem za BiH u Europskom parlamentu.

Planirano je da se večeras reisu-l-ulema Kavazović i delegacija Rijaseta u kojoj su Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za odnose sa medijima te Seinaid ef. Kobilica, predstavnik IZ u BiH u institucijama EU, susretnu i sa članovima Zajednice koji žive i rade u gradu Antwerpen i koji tu imaju svoj džemat. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije