Reis Kavazović: Nemojte predavati naše ljepote, našu tradiciju, naš islam

Anadolija
Reis Kavazović: Nemojte predavati naše ljepote, našu tradiciju, naš islam
/ Foto: Anadolija
Najveće hercegovačko dovište smješteno ispred blagajske Tekije na vrelu Bune kod Mostara, na tradicionalnom mevludu i zikru, danas je okupio mnoštvo vjernika koji su stigli iz svih krajeva BiH i inozemstva.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je obrativši se mnoštvu vjernika poslao snažnu poruku jedinstva i međusobnog uvažavanja, ali i pozvao na čuvanje domovine Bosne i Hercegovine.

"Naša Hercegovina, naš Mostar, naša domovina Bosna i Hercegovina, je mjesto koje najviše volimo, a ljubav prema domovini je od vjere. Želim to kazati ovdje, da to čuje sav bošnjački narod prisutan. Mostar i Hercegovina su naše zadužbine, naši vakufi, mesta na kojima su naši očevi, djedovi i pradjedovi zamještali svoje živote braneći i štiteći ovaj prostor i narod u njemu", kazao je Kavazović.

Podsjetio je da je Islamska zajednica započela djelovanje baš u u Mostaru prije gotovo 150 godina, te da je to najstarija islamska institucija. 

"Danas nemojte zaboraviti, prema ovome, našem narodu ovdje mnogi su pružili svoje pipke i sa Istoka i sa Zapada i svi nam svoju vodu, nude da nas njom napoje. Zar ima bolje vode od ove koja ovdje teče? Trebamo li tuđu vodu piti ili ćemo piti našu vodu s izvora Bune, s izvora Neretve, s vrela Bosne? Nemojte da vam drugi malo vode na kašičici nude, a da im predate ove ljepote, našu tradiciju, naš islam ovdje, naše razumijevanje, naše mevlude, naše zikrove, medrese i naše tekije. To je ono zbog čega su naši djedovi ustali i branili i štitili", rekao je Kavazović u emotivnom govoru.

Rekao je da na mjestu duhovnosti želi ukazati na potrebu duboke svijesti.

"Želim vas zamoliti da učinite ono što je do vas i da svako od nas bude odgovoran prije svega za sebe, a onda za svoj porod i sve oko sebe. Nemojte praviti razliku između bosanskih ljudi. Budite otvorenog srca kao što smo uvijek bili kao narod. Budite uvijek otvorenog srca prema muslimanima i nemuslimanima. Moramo u našem srcu naći mjesta za druge. Čemu riječi naše džamije i njihove crkve. Zapamtite to i džamije i crkve su bosanske, naših ljudi, naših komšija. Naš veliki amanet naš zavjet, zavjet naših šehida, očeva, djedova, pradjedova jeste Bosna i Hercegovina. Čuvajmo je kao oči u glavi", poručio je reis Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije