Krug 99 upozorio: Svijest građana BiH o klimatskim promjenama veoma niska

Anadolija
Krug 99 upozorio: Svijest građana BiH o klimatskim promjenama veoma niska
Trendovi zagrijavanja u BiH uglavnom su slični globalnim trendovima, ali je nivo svijesti o klimatskim promjenama veoma nizak istaknuto je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Raspravljajući o temi "Klimatske promjene u procjepu humanizma, politike i profita", intelektualci su istekli da se dešavanja u vezi sa klimatskim promjenama reflektiraju i na BiH, koja je jedna od potpisnica Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Senad Oprašić, koji je inače šef Odjela za zaštitu okoliša u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, očekuje veću podršku međunarodne zajednice Bosni i Hercegovini, posebno nakon usvajanja Strategije aproksimacije u oblasti okoliša.

"Već smo napravili dosta toga, recimo kroz energetsku efikasnost, utopljavanje i javnih i privatnih zgrada, pojačala se i svijest ljudi o protrebi učešća u rješavanja pitanja o klimatskim promjenama i imamo još dosta naprednih ideja koje su u fazi implementacije", rekao je Oprašić.

Klimatolog Željko Majstorović je govoreći o klimatskim promjenama istakao je da su trendovi zagrijavanja u BiH uglavnom slični onima u cijelom svijetu.

"Svake godine proces se ubrzava i sad se već govori o povećanju temperature preko jednog stepena za 100 godina. Što se tiče padavina, u BiH je situacija bolja, jer postoji mininamalan trend porasta. Tako da bi se reklo da vodni bilansi nisu ugroženi za razliku od drugih dijelova svijeta, gdje je suša itekako prisutna. Nažalost, režim padavina se mijenja, upravo u vezi sa klimatskim promjenama, učestalim esktremima koji su vezani za poplave i suše, tako da kad se sve to skupa sabere efekti tih padavina su daleko manji nego što bi se očekivalo”, rekao je Majstorović.

Istakao je da jedino što preostaje je skupljanje vode u akumulacije kako bi se sačuvala za sušne periode. Također, istaknuo je i kako je neophodno zaštititi šume u BiH, ali i posvetiti se njihovoj obnovi.

"Moram reći da je kod nas nivo svijesti o klimatskim promjenama veoma nizak, štaviše imamo puno skeptika koji se protive klimatskim promjenama. Ne znaju protiv čega se bune. Velike korporacije kojima je u interesu da 'gule' ovu zemlju, da resurse upotrebljavaju u beskonačnim količinama, jednostavno šire tu propagandu", rekao je Majstorović.

Martin Tais, ekspert za klimatske promjene, koji je učestvovao u izradi prva dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama, kazao je da je BiH u odnosu na 1990. godinu 2013. godine bila ispod emisija karbon dioksida (CO2) iz devedesete godine.

"Sada smo već sigurno prebacili. U odnosu na svijet, mi smo 1990. imali 0,1 posto emisije CO2, a 2013. kada je napravljen zadnji zvanični izvještaj 0,08 posto još nismo bili dostigli emisiju", pojasnio je Tais.

Govoreći o stanju u svijetu, Tais je kazao da su države emitovale 36 hiljada miliona tona CO2, što je velika količina.

"Najveći emiter CO2 je Kina, sa negdje 10 hiljada miliona tona. Gledajući nas, mi ispuštamo 34 miliona tona. Amerika ima oko pet hiljada miliona tona. Indija ima oko 3,5 hiljade miliona tona, a mi samo 34 miliona tona. Mi nismo neki emiter, a ostale velike zemlje su ispod 2,5 hiljada miliona tona”, objasnio je Tais.

Tais smatra da se termoelektrane trebaju graditi, jer BiH 78 posto energije iz fosilnih goriva dobija iz uglja.

"Mi smo osuđeni na ugalj, a prednost novih elektrana je što se mogu kontrolisati. Imamo stare termoelektrane koje će izaći iz funkcije za pet do deset godina, a gradnjom novih možemo ograničiti emisije sumpordioksida i prašine do 99 posto, a to je naš najveći problem", poručio je Tais.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije