Globalni indeks mira: BiH među najnesigurnijim zemljama Europe

Radiosarajevo.ba
Globalni indeks mira: BiH među najnesigurnijim zemljama Europe
Iako je Europa jedno od najsigurnijih područja u cijelom svijetu i ovaj kontinent sa sobom nosi brojne sigurnosne izazove, te je čak šest zemalja, među kojima i BiH, svrstano u grupu nesigurnih, prema Globalnom indeksu mira.

Tačnije, BiH se nalazi među tri najlošije zemlje u Europi, a lošiju ocjenu dobile su samo Makedonija i Turska, koja je i na globalnom nivou ocijenjena kao zemlja loše sigurnosti i mira. U odnosu na prethodnu godinu, BiH je nazadovala čak 15 mjesta.

"Nacionalna retorika je dovela do srozavanja odnosa među Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom, što je dovelo do povećanja političke nestabilnosti, posebno u BiH. Zbog toga je ocjena sigurnosne situacije u BiH izuzetno loša", stoji u ocjeni Instituta za ekonomiju i mir SAD-a.

Na globalnom planu, naša država je ocjenjena kao zemlja umjerenih prijetnji, te se nalazi na 84. mjestu, od ukupno 163 ocjenjivane države.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije