Strip za djecu i roditelje: O posljedicama nepromišljenog korištenja interneta

Anadolija
Strip za djecu i roditelje: O posljedicama nepromišljenog korištenja interneta
Pod motom "Sigurno i pametno surfajte internetom" danas je u Sarajevu predstavljena publikacija "Priče s interneta".

Ona na slikovit način, kroz strip, prikazuje situacije u koje djeca i mladi, naročito rizične skupine, mogu doći nepromišljenim i nesmotrenim korištenjem interneta i ostalih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

U izradi publikacije učestvovalo je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini i Međunarodnim forumom solidarnosti – EMMAUS, u cilju podizanja svijesti među djecom, maloljetnim osobama, mladima, roditeljima, nastavnicima i širom javnosti o sigurnom korištenju interneta.

Tom prilikom partneri su potpisali i pismo namjere, a prisutnima se obratio Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH, koji je kazao kako mu je prije oko tri mjeseca ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer predstavila brošuru koju koriste djeca u Švicarskoj, nakon čega su formirali timove za izradu publikacije "Priče s interneta".

Publikacija će narednih dana biti distribuirana u elektronskoj formi širom BiH.

"Roditelji, edukatori, profesori imaće jedan od alata koji će im pomoći da našoj mladoj generaciji objasne koji su sve načini kako mogu upasti u zamke na internetu, koji su načini da preventivno djeluju. Neke od ovih priča traže podršku nastavnika, učitelja, ali i roditelja. Kroz ovu slikovnicu imaće jedan alat koji će im pomoći da te stvari urade na jednostavniji način", rekao je Jusko.

Istakao je da su nove generacije mnogo više informisane u odnosu na svoje roditelje kada su u pitanju pristupi tehnologijama, ali da nisu dovoljno životno iskusni da bi znali s čime se suočavaju na internetu.

"Upravo ova brošura pomaže da naše životno iskustvo, uključujući jedan ovakav alat, pomogne da naša djeca ne odu na stranputicu. Imate priliku da vidite u zadnjih mjesec dana rusku igricu Plavi kit koja je već ušla na velika vrata u BiH, imate razne seksualne prestupnike koji stupaju u kontakt s našom djecom. Ovakve stvari pomažu nam da našoj djeci damo pravu informaciju u pravo vrijeme da prepoznaju prijetnje koje se nalaze oko njih", poručio je Jusko.

Obećao je da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i dalje raditi na društveno korisnim projektima poput ovog.

 Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH, kazala je da je projekat "Priče s interneta" razvijen za nekoliko sedmica i da je ključni cilj da djeca i mladi shvate poruku pametnog surfanja.

"Pozivam svu djecu, roditelje i učitelje da se upoznaju sa Mrežićima. Mrežići su normalna luckasta porodica, ali se isto suočavaju s raznim avanturama putem interneta. Na primjer, Julija je kćerka porodice Mrežića, tinedžerka koja putem interneta nalazi svog Romea i uzbuđena je da se upozna s njim. Međutim, kada se upoznaju, ona otkriva da je on sasvim drugačija osoba i da nije isto upoznati nekog putem interneta i lično. Putem brošure upoznaćete i Maksa, Julijinog brata koji špijunira putem interneta i time gotovo uništava svoju porodicu", otkrila je Rauber Saxer dio sadržaja publikacije.

Kako je kazala, ovo su lako čitljive priče iz stvarnog života, koje mogu djecu naučiti kako da pametno koriste internet.

Istakla je da je brošura veoma praktična, a u njoj se nalaze i telefonski brojevi koje mogu kontaktirati djeca, roditelji, nastavnici u slučaju da se nađu u situaciji koja bi mogla ugroziti sigurnost djeteta.

Amela Efendić, šef ureda Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS u Sarajevu i menadžerica SOS linije za prijavu zlostavljana na internetu, kazala je da je ključ borbe protiv krivičnih djela na internetu upravo u edukaciji i ovakvim publikacijama.

"Ključ je u prevenciji i podizanju svijesti o ovim pojavama i tehnoogijama kojima smo danas izloženi u kojima se naša djeca neminovno bolje snalaze nego mi, roditelji. Stoga je EMMAUS već 2010. godine uspostavio SOS liniju za prijavu neprimjerenog sadržaja i zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Do danas smo putem te linije zaprimili više od 666 prijava neprimjerenog sadržaja, od čega je 68 prijava  zlostavljanje djece u svrhu izrade dječije pornografije", istakla je Efendić.

Kazala je da je publikacija "Priče s interneta" nastavak aktivnosti na zajedničkoj borbi protiv novih problema novog doba koji su pred djecom.

"Ne trebamo zaboraviti da dok mi ovdje sjedimo, neko dijete u našoj neposrednoj blizini je u neprimjerenoj komunikaciji s nekim, koga misli da poznaje, što se može evidentno završiti stvarnim zlostavljanjem u stvarnom svijetu. Svi smo ovdje da to spriječimo i pozivam sve nas, posebno medije koji su veoma bitan subjekt u kreiranju naše stvarnosti, da se zajednički udružimo kako bismo spriječili zloupotrebu i zlostavljanje djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija", poručila je Efendić.

Publikacija je izvorno kreirana za mlade u Švicarskoj, a njen koncept, ilustracije i tekst potpisuje Savezni ured za komunikacije Vlade Švicarske. Nakon što se ovaj pristup edukaciji djece, mladih, roditelja i nastavnika o pametnom korištenju interneta pokazao uspješnim, uloženi su zajednički napori da se brošura "Priče sa interneta" adaptira i za korištenje u BiH.

Elektronska verzija brošure na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku će biti dostupna na sljedećim web stranicama: www.mkt.gov.ba, www.sigurnodijete.ba i www.eurcenter.net

Preuzimanje švicarske i bh. verzije brošure je omogućeno svima koji žele da je promovišu, koriste ili distribuiraju, bez plaćanja naknade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije