Žustra polemika u Gradskom vijeću Mostar zbog deponije Uborak

1
Radiosarajevo.ba
Žustra polemika u Gradskom vijeću Mostar zbog deponije Uborak
Foto: videoprilog Kristine Marković (Federacija danas) / Održana sjednica

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara zatražio je da se dnevni red uvrsti odluka o kreditnom zaduženju od pet miliona eura za deponiju Uborak, s obzirom na to da su postojeći kapaciteti popunjeni.

Nakon sat rasprave, odluka nije dobila potrebnu većinu. Najviše polemike među gradskim vijećnicima izazvala je odluka o radnom vremenu objekata u kojima pravna i fizička lica obavljanju djelatnosti na području Grada Mostara.

Rad nedjeljom ili ne? Ali i korigiranje radnog vremena u ugostiteljskim objektima, te trgovinama i putničkim agencijama izazvalo je žustru raspravu gradskih vijećnika. Ipak, o ovom pitanju rapravljat će se nekom drugom prilikom.

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

Objavljena prognoza za dane vikenda: Najavljeni lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima BiH

"Da i ljudi koji rade u ovim djelatnostima trgovine i ostalo imaju jedan slobodan dan, naravno, ne remeteći tržište i tržišnu konkurenciju. S druge strane, želimo također da omogućimo produženo radno vrijeme onim objektima, tradicionalnim zanatima, ugostiteljskim objektima i svima drugima koji imaju potrebe da rade tijekom turističke sezone jer je Mostar turističko središte i ne možemo ih zatvarati i onemogućavati rad samo do 21 sat ljeti", naveo je Adil Šuta, vijećnik u GV Mostar, piše Federalna.ba.

Početak sjednice obilježila je i jednosatna rasprava o prijedlogu mostarskog gradonačelnika Maria Kordića o kreditnom zaduženju za deponiju Uborak.

"Imamo vremenski pritisak kad je u pitanju deponija. Odluka koja je trebala biti donesena je, u tehničkom smislu, da se Gradsko vijeće slaže i da ćemo se zadužiti za provedbu plana prilagodbe. Ona nam je potrebna kako bismo sljedeći korak nastavili dalje u pregovorima s EBRD-om", pojasnio je gradonačelnik Mostara.

"Ovdje nije riječ da je neko protiv zaduženja Grada Mostara. Vijećnici su samo tražili da se ispoštuju procedure poslovnika gdje radna tijela i odbori Gradskog vijeća moraju razmatrati, ne može na Gradsko vijeće doći sam prijedlog odluke da nije prošao ove odbore i ako ima potrebe, a jeste brzina u pitanju, možemo zakazati sjednicu Gradskog vijeća i za sedam dana", istakao je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara.

Podsjetimo, početkom decembra direktorica ureda EBRD-a u našoj zemlji potpisala je mandatno pismo s mostarskim gradonačelnikom i direktorom JP Deponija Mostar s ciljem rješavanja zbrinjavanja čvrstog otpada. Bio je to prvi korak ka rješavanju problema Deponije, nakog čega je trebala uslijediti i odluka o kreditnom zaduženju Grada Mostara koja danas ipak nije uvrštena na dnevni red Gradskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije