Uborak i Sutina: Sjećanje na prve masovne grobnice i veliki zločin u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Uborak i Sutina: Sjećanje na prve masovne grobnice i veliki zločin u BiH
Foto: AA / Godišnjica zločina na Uborku i Sutini

Danas se navršava 29 godina od prvog velikog zločina u Hercegovini i prvih zabilježenih masovnih zločina na području Bosne i Hercegovine.

Mostar i Hercegovina sjećaju se ubistava 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na lokalitetima Uborak i Sutina, nedaleko od Mostara, počinjenih od pripadnika srpskih paravojnih formacija, potpomognutih pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), ovdnosno Vojske SR Jugoslavije (osnovana maja 1992. godine), te domaćih zločinaca.

Ubijeni Bošnjaci i Hrvati su prije likvidacija protupravno odvedeni iz svojih domova, mučeni, te u noći sa 13. na 14. juni odvedeni na mjesta ubistava, inače gradske deponije.

Godišnjica zločina na Uborku i Sutini - undefined

Foto: AA: Godišnjica zločina na Uborku i Sutini

Osim ovih likvidacija, treba se prisjetiti ubistva članova porodica Ćućurović, Grebović, Azinović, Kolobara i Cokić, počinjenih na kućnim pragovima ovih porodica.

Jedna od preživjelih osoba rekla je:

"Teško je ostati bez familije, bez čitave familije kao što sam ja, jer su mi u ovom ratnom zločinu ubijeni dva brata i otac. Majka mi je 15 dana poslije njih preminula“, zabilježila je Historija.ba.

Porodice ubijenih već tri decenije traže pravdu i pozivaju nadležno tužilaštvo da smogne snage i podigne optužnice, jer se osumnjičeni se odavno znaju.

Niko do danas, poslije najvećeg ratnog zločina u Hercegovini, nije za njega odgovarao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije