Indijski soj koronavirusa otkriven je u 17 zemalja: Hoće li cjepiva biti djelotvorna?

Hina
Indijski soj koronavirusa otkriven je u 17 zemalja: Hoće li cjepiva biti djelotvorna?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je varijanta koronavirusa, za koju se vjeruje da je raspirila epidemiju u Indiji, otkrivena u uzorcima u 17 zemalja.

Varijanta B.1.617 otkrivena je u više od 1200 virusnih sekvencija unesenih u bazu podataka GISAID iz najmanje 17 zemalja, kaže WHO.

"Većina sekvencija je iz Indije, Velike Britanije, SAD-a i Singapura", objavio je WHO.

WHO je nedavno evidentirao varijantu B.1.617, koja obuhvaća nekoliko podvarijanti s ponešto drukčijim mutacijama i karakteristikama, kao "varijantu od interesa".

Ali, nije je još proglasio "zabrinjavajućom varijantom" što bi značilo da je opasnija od izvorne varijante koronavirusa jer se, na primer, brže širi, smrtonosnija je ili otpornija na cjepivo.

Više varijanti

WHO je ipak priznao da preliminarne analize pokazuju da "B.1.617 ima bržu stopu širenja od drugih varijanti u Indiji što sugerira potencijalno veću zaraznost".

Dodaje se da i druge varijante koronavirusa u opticaju u Indiji pokazuju znakove veće zaraznosti pa bi kombinacija mogla igrati ulogu u trenutnom zamahu epidemijskog vala u zemlji.

"Studije pokazuju da je širenje drugog vala u Indiji mnogo brže nego prvog vala".

WHO dodaje da bi u brzom širenju drugog vala mogli igrati ulogu i manje pridržavanje javnozdravstvenih mjera kao i masovna okupljanja.

Mutirani soj covida-19 je prvi put identificiran u Indiji u oktobru, ali, uskoro se proširio diljem zemlje. 

Britanski stručnjaci su evidentirali ovaj soj u uzorcima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji datiraju iz februara.

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) saopćila je prošle sedmice kako su u Engleskoj do sada zabilježena 73 slučaja tog soja, a u ponedjeljak je ministar zdravstva Matt Hancock revidirao brojku na 103 infekcije. Većina zaraza novim sojem u Britaniji povezana je s putovanjima u Indiju ili iz nje, ali bilo je i slučajeva lokalnog prijenosa, piše The Guardian.

AFP je saopćio kako je i u Belgiji zabilježen prvi slučaj zaraze indijskim sojem.

Koliko je soj opasan?

PHE je prošle sedmice saopćio da B.1.617 trenutno ima oznaku "u procesu istrage". Ako se pokaže da je ovaj soj zarazniji ili otporniji na naš imunološki odgovor, tada će se govoriti o "zabrinjavajućoj varijanti".

Stručnjaci su pomalo zabrinuti jer ta inačica sadrži dvije mutacije proteina S (S - spike, šiljak) koje bi mogle pojačati njegovu sposobnost da izbjegne naš imunološki odgovor. Mutacija L452R može pomoći virusu da izbjegne neka protutijela nastala nakon cijepljenja, dok E484Q ima sličnosti s mutacijom E484K koja omogućuje južnoafričkoj varijanti da u nekoj mjeri postane otporna na cjepiva.

Hoće li cjepiva biti djelotvorna?

Znanstvenici smatraju da će postojeća cjepiva biti djelotvorna kod indijskog soja u smislu sprječavanju teškog oblika bolesti i u smislu usporavanja širenja zaraze, piše BBC.

"Za većinu ljudi cjepiva mogu značiti razliku između nikakvih ili blagih simptoma i završavanja u bolnici s mogućnosti smrtnog ishoda", rekao je virolog Jeremy Kamil sa Univerziteta Louisiana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije