Feluda / "Promjena igre": Indijski naučnici razvili brzi i jeftini test na COVID

06. 10. 2020. u 15:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Tim naučnika iz Indije razvio je jeftini, "papirnati" test za koronavirus, koji je nazvan po slavnom izmišljenom indijskom detektivu i baziran je na tehnologiji koja se zove Crispr.

Naučnici procjenjuju da će test, imena Feluda, rezultate davati za manje od sat vremena, a koštat će oko 11 KM. 

Feludu će proizvoditi vodeći indijski konglomerat Tata i ovo će biti prvi "papirni" test dostupan na tržištu. 

"Ovo je jednostavan, precizan, pouzdan i jeftin test", izjavio je prof. K Vijay Raghavan, glavni naučni savjetnik indijske vlade, za BBC, čiji reporteri su test nazvali "promjenom igre".

Istraživači s CSIR-Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB) iz Delhija, gdje je Feluda test razvijen, probali su test na više od dvije hiljade uzoraka, uključujući i one koji su već bili pozitivni na koronavirus. 

Otkrili su da njihov test ima osjetljivost od 96 posto i specifičnost od 98 posto(tačnost testa bazira se na ove dvije proporcije). To znači da je test dovoljno osjetljiv da će registrirati svakoga ko je zaražen, te da je dovoljno specifičan da će jasno označiti onog ko nema virus. 

Dvije plave linije na testu znače da ste pozitivni na koronavirus, a jedna plava linija da ste negativni.

Indijska agencija za regulativu lijekova odobrila je test za komercijalnu upotrebu. 

S više od šest miliona zaraženih, Indija je na drugom mjestu u svijetu po broju oboljelih, a u zemlji je umrlo više od 100 hiljada ljudi. U ovoj zemlji danas se, u 1.200 laboratorija, testira milion uzoraka dnevno

U SAD-u i Velikoj Britaniji nekoliko kompanija i laboratorija razvija slične "papirne" testove koji bi također trebali biti jeftini i mogu se masovno proizvoditi. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA