Jeste li asimptomatski pacijent? Napravite ovaj test i saznajte

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li asimptomatski pacijent? Napravite ovaj test i saznajte
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Pandemija koronavirusa i dalje hara diljem svijeta, a stručnjaci su do sada otkrili razne načine kako virus djeluje i manifestira se.

Neki od glavnih simptoma ove bolesti su kašalj, vrućica i iscrpljenost, ali gubitak mirisa i okusa kod pacijenata privukao je najviše pažnje i smatra se glavnim obilježjem virusa SARS-CoV-2.

Mnogi istraživači vjeruju da je anosmija ili gubitak mirisa rani znak koji upozorava na zarazu koronavirusom. Međutim, nedavno revolucionarno istraživanje koje su proveli istraživači s Nacionalnog agro-prehrambenog biotehnološkog instituta Mohali i Postdiplomskog instituta za medicinsko obrazovanje i istraživanje Chandigarh otkrilo je da zaražene osobe najčešće nisu u stanju osjetiti određene mirise.

Istraživači su koristili pet različitih vrsta aroma, uobičajeno prisutnih u svim indijskim kućanstvima, kako bi razvili “test mirisa”. Ovih pet mirisa odabrano je na temelju internetske ankete u kojoj je popis od 30 aroma predstavljen 100 osoba koje su odabrali one koje mogu najlakše prepoznati. Na temelju rezultata konačno je odabrano pet aroma za test mirisa: češnjak, metvica, kardamom, kokosovo ulje i komorač.

Za provođenje studije arome su punjene u epruvete i pakirane u vrećice, a dobrovoljci su ih trebali prepoznati. U studiji je sudjelovalo 49 asimptomatskih pacijenata te 35 osoba koje nisu imale COVID-19 i njihov je zadatak bio da raspoznaju mirise. Proveden je još jedan naknadni eksperiment kako bi se potvrdili nalazi studije, gdje je redoslijed aroma promijenjen, a u test mirisa dodana je i voda.

Istraživači su otkrili da oni koji su zaraženi COVID-om zaista gube osjet mirisa, ali ga ne gube u potpunosti. Prema studiji, samo 4,1 posto sudionika nije uspjelo prepoznati niti jednu od pet aroma prisutnih u testu mirisa, 38,8 posto njih nije moglo identificirati barem jednu od aroma, a 16 posto ih je moglo odrediti dva mirisa. Zdravi ispitanici mogli su namirisati sve arome, iako ih 14 posto nije pravilno identificiralo barem jedan miris.

Nakon provođenja studije istraživači su ustanovili da pacijenti koji su zaraženi koronavirusom nisu mogli namirisati dvije arome – kokosovo ulje i metvicu. Tim vjeruje da ovaj test mirisa može pomoći u identificiranju asimptomatskih bolesnika.

Iako su potrebna i dodatna istraživanja, istraživači vjeruju da se ova metoda može koristiti i kod kuće. Možete pokušati namirisati određeni niz aroma koje imate kod kuće, a svaki gubitak mirisa može predstavljati upozorenje, prenosi N1 Hrvatska pisanje Times of India.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije