Ilidža nakon dugo godina dobila kino: "Igman" ponovo u funkciji

Radiosarajevo.ba
Ilidža nakon dugo godina dobila kino: "Igman" ponovo u funkciji
Ove godine Općina Ilidža se potrudila kako bi svojim građanima pružila bar dio atmosfere koja vlada za Sarajevo Film Festival u glavnom gradu.

Najnovija svjetska ostvarenja doći će i na Ilidžu, a stanovnici Ilidže će imati priliku uživati u projekcijama najboljih filmova, koje regionalna i svjetska kinematografija nudi publici širom svijeta.

Sve je spremno kako bi nekadašnje kino Igman postalo mjesto susreta ljubitelja filma. Posjetioci će uživati u projekcijama najnovijih filmskih ostvarenja, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti dječijim filmovima.

Program 23. SFF-a na Ilidži počinje u subotu 12. augusta 2017., a bit će prikazano 12 filmova od kojih šest filmova za djecu.

Saradnja kina “Igman” sa SFF-om kruna je napora Općine Ilidža koja je kupila kino projektor u vrijednosti 124.875,47 KM, a koji je domaća kompanija IMTEC Solutions instalirala u objektu kina Igman.

Podsjećamo, sporazum o reguliranju međusobnih prava i obaveza u vezi s korištenjem sistema kinoprojekcije potpisan je 23. maja 2017. godine u Općini Ilidža.

"Ovo su dobre vijesti za sve stanovnike Ilidže, jer nakon niza godina Ilidža ponovo dobiva kino. Nadam se da će naši građani a i svi turisti koji dođu biti dio priče i uživati na Ilidži. Očekujemo da ova pozitivna novina dobije simpatije naših građana i da će ljubitelji sedme umjetnosti istinski uživati", izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Osim sve veće potrebe građana za kulturnim dešavanjima, usljed ubrzanog razvoja turizma na području Ilidže potreba za investiranjem u ovakav projekat se čini dodatno opravdanim.

"Zahvaljujemo se Općini i načelniku koji su imali razumijevanja i osigurali novčana sredstva za ovu opremu. JU KSiRC organizirat će komercijalne projekcije po cjenovniku koji će donijeti Upravni odbor JU KSiRC, uz saglasnost načelnika, istovremeno poštivajući sve zakone kojim se regulira ova oblast" izjavio je direktor Kulović .

Karte za projekcije filmova sa SFF-a koje će biti prikazane u kinu “Igman” moći će se kupiti u box officeu, i to po cijenama od 3 KM za djecu i 5 KM za odrasle. 

„Kinosalu smo u potpunosti opremili audio i video sistemima u skladu s najvišim standardima. Posebno nas raduje zadovoljstvo investitora i riječi hvale koje smo dobili. Koristili smo najkvalitetnije brendove kada je u pitanju ova kinosala, postavili fiksno kinoplatno veličine 9m x 5m u skladu sa standardima, a uređena je i režijska soba s potrebnom opremom kako bi se cijelim sistemom moglo upravljati s jednog mjesta“, rekli su iz IMTEC Solutions.

Oprema omogućava i 3D projekcije, s obzirom na to da je korišteno silver platno, a isporučen je i veliki broj 3D naočala za ovakve projekcije.

Osim toga, s kinom Igman nastali su uvjeti za uvrštavanje filmskih projekcija za učenike škola s područja općine Ilidža u odgojno-obrazovne svrhe, što ovu investiciju čini još značajnijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije