Ove godine na SFF-u će biti prikazano više od 200 filmova

Radiosarajevo.ba
Ove godine na SFF-u će biti prikazano više od 200 filmova
Ovogodišnji 23. po redu Sarajevo Film Festival održat će se od 11. do 18. avgusta. U Sarajevu je danas predstavljen Takmičarski program za igrani film, te program U fokusu.

Takmičarski program - igrani film prioritet daje ostvarenjima koja će na Sarajevo Film Festivalu imati svjetsku ili međunarodnu premijeru. Filmovi ovog programa prikazuju se u udarnim festivalskim terminima, u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Elma Tataragić, selektorica takmičarskih programa, podsjetila je da su takmičarski programi za dokumentarni film, kratki film i studentski film već objavljeni. Na 23. Sarajevo film festivalu dugometražni filmovi će se takmičiti za četiri nagrade "Srce Sarajeva".

Ovo je petnaesta godina kako se na SFF-u odvija Takmičarski program, istaknula je Tataragić. Ona je naglasila da je festival regionalno orijentiran, ali da je regija sada velika već 20 zemalja - od Austrije do Azarbejdžana.

Kao glavni program Sarajevo Film Festivala, Takmičarski program privlači veliki broj gostiju - režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto okupljanja istočnoeuropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

Osim izvrsnih filmova Takmičarskog programa, gledatelji će moći i ove godine gledati program U fokusu u okviru kojeg će biti prikazano šest najboljih regionalnih filmova koji se nisu mogli naći u takmičarskom programu. U fokusu predstavlja dva filma iz Mađarske, te iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Gruzije.

Termin prikazivanja bit će u 16 sati u Narodnom pozorištu, a Elma Tataragić je pozvala publiku da pogleda filmove.

Bosanskohercegovački film Muškarci ne plaču Alena Drljevića, koji je na festivalu Karlovy Vary osvojio specijalnu nagradu, bit će prikazan na svečanoj gala projekciji. Tako će biti i sa prvim bh. animiranim filmom Ptice kao mi za koje je, također, rezervirana gala projekcija.

Od 210 pregledanih filmova, u konkurenciju za nagrade ušlo je sedam filmova.

Bugarska: Directions

Grčka: Sofijin sin

Gruzija: Strašna majka, debitantice Ane Urushadze koja je i najmlađa redateljica na festivalu.

Gruzija: Taoci, Reza Gigineishvilia  

Albanija: Buđenje dana, Gentian Kocu, svjetska premijera, film razvijan kroz Cinelink

Rumunija: Meda ili ne tako sjajna strana stvari, debitanta Emanuela Parvua, a riječ je o svjetskoj premijeri.

Turska: Zrno, Semia Kaplanoglua, također svjetska premijera, a u ovom filmu igra i bh. glumac Ermin Bravo.

Filmovi su tematski veoma raznoliki - od egzistencionalizma do naučne fantastike. Primjetno je odsustvo naše mikro regije, ali i značajno prisustvo gruzijske kinematografije, istaknula je selektorica Tataragić.

Na početku konferencije za medije, direktor SFF-a zahvalio je kompaniji DHL za višegodišnju suradnju tokom koje nikada nije došlo do kašnjenja ili pogrešne distribucije nekog filma.

 

Program U fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinemtografije iz protekle godine. To je showcase izuzetnih filmova koji su već ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijetu ili na domaćem tržištu.

U fokusu donosi selekciju snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Dok Takmičarski donosi nove filmove, tendencije i nova imena, U fokusu daje kratki godišnji pregled regionalnih kinematografija. Tako je i ove godine riječ o dinamičnoj i raznovrsnoj selekciji od sedam filmova koji su od prošlogodišnje Venecije pa do danas napravili važne korake i obilježili filmsku godinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije