Idete na put? Sve što trebate znati o odlasku u Hrvatsku, CG, Srbiju, Tursku, Njemačku...

0
Radiosarajevo.ba
Idete na put? Sve što trebate znati o odlasku u Hrvatsku, CG, Srbiju, Tursku, Njemačku...
Foto: Pexels / Ilustracija

Na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na ovom LINKU, možete pronaći sve informacije o prelasku granice, kako za dolazak u BiH, tako i za putovanja u druge države. 

Ovo je važno pratiti zbog epidemioloških mjera kojih se naši građani moraju pridržavati prilikom prelaska granica zemalja u koje putuju. Na mrežnim stranicama Reopen Europa imate pak trenutna koronapravila za sve zemlje Europske unije.

I dalje vrijedi preporuka Ministarstva vanjskih poslova BiH da se izbjegavaju putovanja koja nisu nužna, no, kako se bliži vrijeme godišnjih odmora, mi vam donosimo osnovne informacije za putovanja u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Albaniju, Sloveniju, Tursku, Italiju, Austriju i Njemačku.

Hrvatska

Putnici, ako ne dolaze iz države koja se trenutno nalazi na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, moraju predočiti jedno od navedenog:
- Negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz);
- Potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;
- Ako je osoba preboljela COVID-19 i ima liječničku potvrdu o preboljenju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ili samoizolacije produljuje se do pet (5) mjeseci od primjene cjepiva;
- Predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika;
- Ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obavezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Makarska - undefined

FOTO: Arhiv: Makarska

U Hrvatskoj nije na snazi policijski sat, a na aerodromima i drugim ulaznim lukama ne postoje procedure zdravstvenog pregleda.

Inače, sve ažurirane detalje o ulasku u Hrvatsku, kao i ko je izuzet od pravila, možete naći OVDJE.

Crna Gora

Državljani BiH mogu ući u Crnu Goru bez negativnog PCR testa i mjere karantina.

Crna Gora je u drugoj polovici aprila gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro.

Bar - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Bar

Srbija

Osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, uz neke izuzetke, dozvoljen je ulazak samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati, izdan od provjerenog laboratorija države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju.

Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika, već je posljedica neočekivanog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje/odgoda leta, polaska autobusa i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Beograd/Ilustracija - undefined

Foto: 011info: Beograd

Albanija

Državljanima Bosne i Hercegovine dozvoljen je ulazak bez PCR testa i karantena.

No, na aerodroima i drugim ulaznim lukama postoje procedure zdravstvenog pregleda. Policijskog sata nema, ali postoje ograničenja za međugradska ili međudržavna putovanja.

Lica s boravišnim dozvolama (kratkoročne ili dugoročne) ili radnim dozvolama, u Albaniju mogu ulaziti bez ograničenja.

Ostalim stranim licima, uz pretpostavku nepostojanja odgovarajućih simptoma koji mogu upućivati na prisustvo zarazne bolesti, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tokom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja (hotel, motel i slično).

Prelijepa plaža u Ksamilu kod Sarande - undefined

Foto: Facebook: Prelijepa plaža u Ksamilu kod Sarande

Slovenija

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, obavljenog u državi članici EU-a ili Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama; potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 21 dana, ali nije starija od šest mjeseci ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.

Vakcinisani mogu ući u Sloveniju ako su:

prije najmanje sedam dana primili drugu dozu BioNTech/Pfizera
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Moderne
prije najmanje 21 dan primili prvu dozu AstraZenece
prije najmanje 14 dana primili dozu Johnson & Johnsona
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sputnjika V
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinovaca
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinopharma.

Određenim je kategorijama osoba ulazak u Sloveniju dozvoljen bez određivanja karantene i bez negativnog PCR testa na COVID-19. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte OVDJE.

 Ljubljana - undefined

Pixabay:  Ljubljana

Turska

Državljani Bosne i Hercegovine mogu ući u Tursko, s negativnim PCR testom, a na aerodromima i drugim ulaznim lukama postoje procedure zdravstvenog pregleda.

Od 15. marta 2021. uvedena je i obaveza popunjavanja putnog obrasca Traveler Entry Form koji je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju (ne odnosi se na putnike u tranzitu) i na osnovu tih informacija bit će vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

U tom kontekstu, preporuka za sve putnike je da prije putovanja prethodno provjere s nadležnom avionskom kompanijom i diplomatsko-konzularnim predstavništvima oko svih detalja u vezi reda letenja i nacionalnih mjera za suzbijanje koronavirusa te uslove ulaska u državu u koju putuju.

U periodu od 14. do 28. aprila 2021. uvodi se policijski sat svake noći od 19 sati do 5 ujutro. Osobe starije od 65 godina mogu izaći izvan kuća samo radnim danima od 10 ujutro do 14 sati, dok osobe mlađe od 18 godina imaju pravo izlaska samo u periodu od 14 do 18 sati. U zemlji zabranjeno je i međugradsko kretanje/putovanje, osim u izvanrednim okolnostima.

Putovanje u Tursku - undefined

Foto: A.S./Radiosarajevo.ba: Putovanje u Tursku

Italija

Do 15. maja svi putnici koji dolaze u Italiju moraju predočiti negativan test ne stariji od 48 sati te se uz to podvrgnuti samoizolaciji i opservaciji zdravstvenih ustanova u trajanju od pet dana. Također, dužni su obavijestiti o svom ulasku zdravstvenu ustanovu, odjel za prevencije, nadležnu za teritorij na kojem borave. Nakon samoizolacije od pet dana u mjestu boravišta/prebivališta u Italiji dužni su se ponovno podvrgnuti testu. Ako ponovljeni test na COVID-19 nakon pet dana bude negativan ukida se obveza samoizolacije.

I dalje je obavezno nošenje maske na otvorenom te je na snazi zabrana kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22 sata do 5 sati ujutro. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, kako javne, tako i privatne, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske osoba podliježe novčanoj kazni od 400 do 1000 eura. Više informacija dostupno je na poveznici.

 Rim, Italija - undefined

Foto: Unsplash:  Rim, Italija

Njemačka

Prema obavijesti Robert Koch Instituta i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, BiH je na popisu područja  s visokom incidencom. U SR Njemačku iz visokorizičnih područja i područja s mutiranim varijantama koronavirusa mogu ući samo njemački državljani i osobe s reguliranim boravkom u SR Njemačkoj, uz određene izuzetke koje odobrava nadležni ured za zdravstvo.

Pri ulasku obavezno moraju posjedovati negativan test ne stariji od 48 sati, napravljen u ovlaštenoj ustanovi i ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, te dokaz o digitalnoj ili analognoj najavi ulaska. Za kategoriju putnika koji dolaze iz područja s mutiranim varijantama koronavirusa propisana je obaveza karantene u trajanju od 14 dana koju nije moguće ranije prekinuti. Prema odluci vlade SR Njemačke donesene 22. marta 2021., sve navedene mjere vrijede do 30. juna 2021. godine s mogućnošću produženja.

Također, važno je znati da njemačke savezne pokrajine pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi. Više informacija potražite OVDJE.

Njemačka - undefined

FOTO: Arhiv: Njemačka

Austrija

Ulazak u Republiku Austriju moguć je samo iz država Europske unije. Ulazak u zemlju iz drugih država (s malobrojnim izuzecima) zabranjen je.

Izuzeci od ove zabrane ulaska u zemlju su:
• austrijski državljani, državljani EU, Europskog ekonomskog prostora, građani “Švicarske Konfederacije, građani Ujedinjenog Kraljevstva, kao i lica koja s njima žive u zajedničkom domaćinstvu,
• lica s mjestom stanovanja ili običnim boravkom u zemljama EU ili EEP, u Švicarskoj Konfederaciji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Andori, Monaku, San Marinu, Vatikanu, kao i lica koja s njima žive u zajedničkom domaćinstvu,
• stranci, pod uvjetom da imaju jedan od sljedećih dokumenata: vizu D koju je izdala Republika Austrija ili identifikacijski dokument s fotografijom sukladno članku 95 Zakona o policiji za strance (= legitimacija), dozvolu boravka ili dokumentaciju o pravu boravka prema Zakonu o nastanjenu i boravku ili Zakonu o azilu,
• lica koja u zemlju ulaze radi započinjanja ili nastavka studija ili istraživačkog rada,
• lica koja u zemlju ulaze radi sudjelovanja u nastavi,
• članovi diplomatskih misija, osoblje medunarodnih organizacija, kao i lica koja s njima žive u zajedničkom domaćinstvu,
• lica koja u zemlju ulaze u svezi s planiranim vażnim dogadajima u krugu obitelji poput vjenčanja ili krštenja, ili radi vanredne posjete životnom partneru.

Gore navedena lica dužna su uputit se bez odlaganja u 10-dnevnu karantenu koji može biti prekinut tek petog dana nakon negativnog PCR ili antigenskog testa. Ukoliko je test negativan, karanten se smatra okončanim. Lice samostalno snosi troškove testa.

Humanitarni kadrovi, lica koja u zemlju ulaze iz poslovnih razloga, jedno lice u pratnji u okviru putovanja iz medicinskih razloga, lica koja u zemlju ulaze kako bi se odazvali sudskim pozivima te diplomate akreditirane u Republici Austriji mogu ući u zemlju uz ljekarsko uvjerenje' koje podrazumijeva negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili antigenski test (ne stariji od 48 sati). Ukoliko nije moguće prilożiti ljekarsko uvjerenje, lice je obavezno stupiti bez odlaganja u 10-dnevnu karantenu. Prilikom ulaska u zemlju potrebno je imati Izjavu o obveznom karantenu' popunjenu u cijelosti. U svakom trenutku je moguće uraditi PCR test ili antigenski test. Ukoliko je test negativan, karanten se smatra okončanim. Lice samostalno snosi troškove testa.

Lica koja u zemlju ulaze u okviru redovnog putovanja iz poslovnih razloga, radi sudjelovanja u školskoj i univerzitetskoj nastavi ili iz obiteljskih razloga odnosno radi posjete żivotnom partneru, od 10.02.2021. moraju prilożiti negativan COVID-test (PCR ili antigenski) ne stariji od 7 dana i podlijeżu obveznoj registraciji.

Državljani Bosne i Hercegovine u načelu ne mogu avionom ući iz BiH u Austriju, osim ukoliko posjeduju vizu D ili boravišnu dozvolu, ukoliko su članovi obitelji i žive u zajedničkom domaćinstvu s drżavljanima Austrije, državljanima EU/EEP, državljanima Švicarske Konfederacije ili državljanima Ujedinjenog Kraljevstva. Ovu okolnost potrebno je dokazati prilikom polijetanja, a odluku donosi dotična avio-kompanija. Ukoliko ne važi neki od izuzetaka od Uredbe (npr. žuran medicinski slučaj, naročito relevantni razlozi u krugu obitelji, putovanje u poslovne svrhe, studije).

Tranzit kroz Austriju moguć je ako je osiguran neposredan izlazak iz zemlje. Dozvoljeni su samo neodložno nužni prekidi. Nije potrebno ljekarsko uvjerenje ili karantin. Djeca do pune 10. godine života ne moraju imati test, a osim toga važe iste odredbe kao i za odrasle pod čijim nadzorom putuju. Ukoliko se karantin za odraslu osobu, pod čijim nadzorom djeca putuju, smatra okončanim, onda se karantin smatra okončanim i za djecu.

Beč: Digitalizacija štedi novac - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Beč

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije