Hoće li Zagreb blokirati NATO put Finske i Švedske zbog BiH

F. V.
Hoće li Zagreb blokirati NATO put Finske i Švedske zbog BiH
Foto: EPA / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je jučer da će tražiti da hrvatski ambasador pri NATO-u blokira ulazak Finske u taj savez!

Milanović je blokadu NATO puta zemalja Skandinavije najavio ni manje ni više no zbog Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini!

"Svim civiliziranim i političkim sredstvima ću se boriti za ono što držim važnim", izjavio je Milanović jučer, prenio je HRT.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

U međuvremenu, Finska je danas i službeno potvrdila da se želi priključiti NATO-u.

Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se Finska, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1.300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to "bez odgode".
U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin stoji:

"Nadamo se da će koraci koji još moraju biti poduzeti kako bi se donijela ova odluka biti hitro riješeni u narednih par dana."

Večernji list tvrdi da "Milanović može blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO!"

Takav scenarij, jasno, najviše bi odgovarao Moskvi, a neovisni mediji i analitičari odavno upozoravaju na veze šefa hrvatske države i Kremlja.

Kako pojašnjava hrvatski list, Milanović je, ipak, govorio o stalnom predstavniku Hrvatske pri NATO-u Mariju Nobilu i o činjenici da će odluka o prihvatu Švedske i Finske donijeti Sjevernoatlantsko vijeće, na razini ambasadora, a ne šefova vlada ili predsjednika država.

"Ovakva situacija presedan za hrvatsku politiku i diplomatiju, te za sada se može samo hipotetski nagađati što će se dogoditi", navodi zagrebački list.

U Zagrebu pitaju:

Ako i kada Nobilo dobije jednu uputu od predsjednika, a drugu od Vlade, odnosno Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koga će poslušati?

"Vlada ima instrumente kojima može riješiti situaciju, ali ni Milanović nije bez mogućih rješenja", konstatira Sandra Veljković u Večernjem listu.

Postoje scenariji gdje se može "preskočiti" glasanje pa se predstavnik jednostavno povuče iz dvorane, kao u Općoj skupštini UN-a.

"Takav scenarij, ipak, u ovoj situaciji nije nimalo izgledan, jer su politike Vlade i predsjednika potpuno suprotno, ali i dovoljno važne da e želi izraziti stav“, zaključuje Večernjak.

U dopisu od 3. maja ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je naveo da saborska parlamentarna većina podržava moguće pridruživanje Finske i Švedske NATO-u.

"A izjave predsjednika Zorana Milanovića o blokadi proširenja nanose veliku štetu ugledu i vjerodostojnosti Hrvatske", ocijenio je ministar Grlić Radman.

S obzirom da se u Zagrebu pitaju "što će se dogoditi", portal Radiosarajevo.ba je zatražio odgovore od Ureda predsjednika Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, kao i Vlade RH s pitanjem hoće li Hrvatska blokirati NATO put zemalja Skandinavije zbog Bosne i Hercegovine. O navedenim upitima upoznali smo i ambasadu Republike Hrvatske u Sarajevu.

Kada i ako odgovore na navedena pitanja dobijemo, rado ćemo ih podijeliti sa javnošću u BiH i regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije