Plenković: "Neka Milanović blokira ulazak Švedske i Finske u NATO ako je frajer"

6
Radiosarajevo.ba
Plenković: "Neka Milanović blokira ulazak Švedske i Finske u NATO ako je frajer"
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović može da blokira zeleno svetlo za ulazak Švedske i Finske u taj savez na sastanku NATO-a ako je "frajer", poručio je premijer Andrej Plenković.

Milanović je ranije danas rekao da Parlament "ne sme da ratifikuje ničiji pristup NATO-u" dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u alijansu smatra "veoma opasnom avanturom".

"Neka odmah blokira, kao neko ko sjedi na samitima NATO-a, zašto to pušta Parlament kada je on frajer", rekao je Plenković i dodao da će Milanoviću promašiti temu na samitu u Madridu i onda to tražiti od parlamenta.

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Plenković je Milanoviću rekao da su prava Hrvata u BiH za njega nova tema jer je bio političar koji je "srcem išao u kampanju na predizborne skupove Željka Komšića", a dok je bio premijer pitanje BiH nikada nije bila tema u Europskom vijeću.

"Od nekoga kome ova tema uopšte nije stalo, postao je veliki zagovornik prava Hrvata, za razliku od nas koji ovu temu držimo na dnevnom redu“, rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je naglasio da je Vlada Hrvatske učinila sve da se Izborni zakon promijeni, "na najbolji mogući način, bez antagoniziranja onih sa kojima se treba dogovoriti", dodajući da je Hrvatska zainteresirana da Hrvati opstanu u BiH i da se obnovi "savezništvo, partnerstvo i povjerenje sa Bošnjacima.

"U ovom trenutku čini mi se da bošnjačke političke stranke svjesno nisu htjele da se dogovore, a bile su vrlo blizu toga, a veliki napori su uloženi u Neumu i Sarajevu", rekao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije