Hoće li institucije BiH u Istočnom Sarajevu kupiti objekat za 4.000 KM po kvadratu?

E. H.
Hoće li institucije BiH u Istočnom Sarajevu kupiti objekat za 4.000 KM po kvadratu?
Foto: Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH / Staša Košarac

Vijeće ministara BiH na nekoj od narednih sjednica trebalo bi da donese odluku o kupovini „objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu”.

Navodi se to u prijedlogu Odluke o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu, koji će se uvrstiti u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2020. - 2021.

Prijedlog odluke objavljen i na portalu ekonsultacija - undefined

Foto: Screenshot: Prijedlog odluke objavljen i na portalu ekonsultacija

Dalje u prijedlogu odluke navodi se da kako se odobrava kupovina objekta ukupne površine od 500 do 550 m2 nabavne vrijednosti 2.000.000 KM.

Kompletan iznos obezbjedit će se iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a predviđeno je da u ovoj godini u te svrhe bude izdvojeno 1.500.000 KM, a naredne 500.000 KM.

U obrazloženju odluke navodi se da Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Heregovine obratilo se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa zahtjevom da se u Istočnom Sarajevu osigura smještaj za institucije koje plaćaju zakupnine za smještaj.

Staša Košarac - undefined

Foto: Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH: Staša Košarac

„Navedeno je da Institut za standardizaciju sa ukupno 42 zaposelna koristi dodatne prostorije ukupne površine 187,80 m2. Takođe, u aktu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa navedno je da Vijeće za državnu pomoć BiH koristi prostorije za koje plaća zakupninu u vrijednosti 27.948 KM godišnje za površinu od 137 m2. Agencija za nadzor nad tržištem BiH, dostavila je Ministarstvu informaciju u kojoj je navela da koristi prostorije ukupne površine od 220 m2 u vlasništvu institucija BiH, ali da očekuju povećanje obima poslovanje, te im za potrebe neometanog funkcioniranja treba dodatnih 110 m2. Ministarstvo je navelo da je izvšilo analizu tržišta nekretnina u Istočnom Sarajevu, te zaključilo da u odnosu na traženu površinu i tip poslovnih prostorija koje je potrebno osigurati, kao i druge zahtjeve koje objekat treba ispunjavati, procijenjena vrijednost nabavke bi bila oko 2.000.000 KM za površinu poslovnog prostora od 500 do 550 m2“, pojašnjeno je.

Prijedlog Odluke o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu - undefined

Foto: Screenshot: Prijedlog Odluke o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu

Računica je u ovom slučaju jednostavna, kvadrat novih prostorija Institucija BiH u Istočnom Sarajevu koštao bi 3.636 KM ako bi se radilo o objektu površine 550 kvadrata, dok bi u slučaju da se 2 miliona KM potroše na 500 metara kvadratnih, to značilo da kvadrat košta okruglo 4.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije