Historijski arhiv Sarajevo obilježio Međunarodni dan arhiva

Radiosarajevo.ba
Historijski arhiv Sarajevo obilježio Međunarodni dan arhiva
/ HAS
Historijski arhiv Sarajevo obilježio je danas 9. juni, Međunarodni dan arhiva.

Historijski arhiv Sarajevo danas je povodom 9. juna, otvorio vrata građanima i medijima te u čitaonici predstavio interesantne segmente arhivske građe koja se nalazi u arhivskim fondovima i zbirkama.

"Historijski arhiv Sarajevo pridružio se time velikom broju arhivskih institucija i asocijacija iz Evrope i svijeta u obilježavanju ovog značajnog dana", izjavio je predstavnicima medija direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović.

Ova arhivska ustanova drugi put organizirala je manifestaciju Sedmica arhiva – Međunarodni dan arhiva. Radi se o programu koji traje više dana u prvoj polovici juna. Upravo se kroz tu manifestaciju želi ukazati na raznoliki opus kulturnih, baštinskih, obrazovnih, naučnih te administrativno-upravnih arhivskih poslova i djelatnosti te također pokazati njihov značaj i ulogu.

Ove godine Historijski arhiv Sarajevo je nešto ranije, već 3. juna započeo i sedmicu Arhiva izložbom Rukopisa Kur'ana koja je otvorena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci do 22. juna.

Međunarodno arhivsko vijeće (ICA – The International Council on Archives) međunarodna je nevladina organizacija osnovana 8. juna 1948. godine, uz potporu UNESCO-a, s osnovnim ciljem jačanja saradnje arhivskih institucija širom svijeta te unapređenja njihovih aktivnosti na očuvanju i zaštiti arhivske i registraturne građe, kao i osiguranju uvjeta za njeno korištenje.

 

ICA danas broji više od 1.400 institucionalnih članova u 190 zemalja svijeta. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva rodila se početkom ovog stoljeća. Na XV međunarodnom arhivističkom kongresu u Beču 2004. godine sudionici su usvojili Rezoluciju o osnivanju Međunarodnog dana arhiva, koji bi se održavao svake godine 9. juna, na dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije