In Memoriam / Komemoracija Zilhadu Ključaninu

09. 06. 2016. u 13:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U sarajevskom Domu pisaca kolege, prijatelji i porodica održali su komemoraciju preminulom književniku Zilhadu Ključaninu.

Književnik Mile Stojić, govoreći na komemorativnom skupu u ime Društva pisaca BiH, naveo je da je Ključanin preminuo u 56. godini u naponu stvaralačke snage. Osvrnuvši se na njegovo stvaralaštvo, ocijenio je da Ključaninova poezija bila jezikotvorna, te podsjetio da ga je književnik Stevan Tontić znao porediti sa Skenderom Kulenovićem.

Sjetio se Stojić da je Ključanin znao reći kako je "poezija izraz viška ljepote, a ne manjka", te  podsjetio da je iza njega ostalo oko 40 objavljenih djela, poezije, proze, drame, scenarija, ali da je prije svega bio pjesnik.

Uime BZK "Preporod" od Ključanina su se oprostili Senadin Lavić i Sanjin Kodrić.

Lavić je naveo da je Ključanin  ostavio važna djela upisana u bh. i bošnjačku književnost, dok se Sanjin Kodrić podsjetio Ključaninovog stvaralaštva istaknuvši da je otišao čovjek kojeg je izdalo vlastito srce.

Na kraju komemoracije govorena je poema "Moj život" Zilhada Ključanina.

Ključanin je rođen 5. marta 1960. godine u Trnovi kod Sanskog Mosta. Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, magistrirao iz književno-teorijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i doktorirao u Sarajevu. Pisao je poeziju, prozu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevođena na turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski i bugarski jezik.

Dženaza će biti obavljena u 14 sati na groblju Nišan-Jarčedoli.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA