Hercegovački franjevci se oglasili o navodnoj pedofilji: Evo šta su odgovorili

Radiosarajevo.ba
Hercegovački franjevci se oglasili o navodnoj pedofilji: Evo šta su odgovorili
Foto: Novosti.hr / Biskup Ratko Perić (drži mikrofon) i fra Kornelije Kordić (s krajnje lijeve strane)

Hercegovačka franjevačka provincija Blažene Djevice Marije saopćila je u subotu da je vlastima u Bosni i Hercegovini prijavila slučaj navodnog seksualnog zlostavljanja nekoliko maloljetnih štićenica doma za nezbrinutu djecu kod Čitluka te je odbacila tvrdnje medija da je slučaj pokušala zataškati.

BiH: Kako je zataškan najveći pedofilski skandal u katoličkoj crkvi?

Portal Novosti objavio je da je u razdoblju od 2001. do 2014. nekoliko tada djevojčica, koje su bile smještene u ustanovu „Obiteljski centar – Ivan Pavao II.“ kod Čitluka namijenjenu djeci bez roditelja, teškog socijalnog statusa ili pak s posebnim potrebama posvjedočilo da su godinama bile žrtva fra Kornelija Kordića optužujući ga za pedofilju.

Portal navodi i da je o tome upućeno anonimno pismo mostarsko-duvanjskoj biskupiji koja po vlastitim tvrdnjama nije bila nadležna za istragu te je slučaj proslijedila franjevačkoj provinciji u Mostaru koja navodi da nije bila nadležna za aktivnosti u dječjem domu. Prema portalu, o slučaju je bila obaviještena i Sveta Stolica.

Novosti navode da niko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih je zakon Bosne i Hercegovine obavezivao na takvo postupanje.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranci provincijal fra Miljenko Šteko je naveo da je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji najvažnije utvrđivanje istine u cijelome slučaju s kojim je povezan sada 83-godišnji fra Kornelije Kordić, koji je zanijekao sve optužbe za pedofiliju.

"Unatoč nijekanju optužbi i presumpciji nevinosti, zbog tvrdnji novinskih napisa, redovnički poglavar je, uz suglasnost Definitorija Provincije, sve prijavio civilnim vlastima za poduzimanjem zakonom propisanih radnji", navodi se u saopćenju.

Provincijal fra Miljenko Šteko pojasnio je u saopćenju kako ta provincija nije vlasnik ni osnivač ustanove „Obiteljskog centra – Ivan Pavao II.“, te da nema uvida u djelatnosti i upravljanje.

Dodao je kako nijedan franjevac, uključujući fra Kornelija Kordića, 'nema ni nalog ni odobrenje Provincije djelovati u toj civilnoj ustanovi'.

Prema portalu Novosti osnivači i upravitelji doma bile su sestre fratra Kordića.

"Provinciji je iznad i prije svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, sukladno crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije