Alarmantno / Helikopter OSBiH gasio požar na planini Romaniji

29. 10. 2019. u 09:00:00 Fena

Shares: 0

Na obroncima planine Romanije, u blizini sela Stajna, i dalje bukti požar. Drugi helikopterski skvadron Oružanih snaga BiH u nedjelju je dobio hitan poziv za angažovanje helikoptera UH-1H na gašenju šumskog požara nastalog na širem području općine Pale.

Za izvršenje ovako zahtjevnih zadataka, helikopterska posada bila je spremna za polijetanje u najkraćem roku.

Dramatično na Treskavici: Vatra zahvatila šumu, čeka se pomoć OS BiH

Treskavica gori već danima, vatra se proširila i na teren kontaminiran minsko-eksplozivnim sredstvima (VIDEO + FOTO)

Helikopter UH-1H 2.HS-a je poletio iz Rajlovca prema rejonu požarišta u 15.00 sati. Angažovanje helikoptera UH-1H je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite i vatrogasnih službi, što je i istaknuto od civilnih struktura.

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva odbrane BiH ovo je treća ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara, a posebno naglašavaju da je ovo o drugi put da se u misiji gašenja požara koriste helikopteri tipa UH-1H.

Prilikom izvršenja misije gašenja požara posada 2.HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su zadatak izvršili sigurno.

Gori na Treskavici, vatrogasci upućeni na teren

Vatrogasne ekipe upućene na teren

"Oružane snage BiH će, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i trenutno raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, biti spremne pružiti svu neophodnu pomoć i podršku civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA