Znatno je pogoršano stanje na požarištu na planini Treskavica

Radiosarajevo.ba
Znatno je pogoršano stanje na požarištu na planini Treskavica
FOTO: Radiosarajevo.ba / Požar na Treskavici

Znatno je pogoršano stanje na požarištu na planini Treskavica u široj okolini Sarajeva.

Prema saopćenju pres-službe Kantona Sarajevo, zatraženo je i djelovanje vojnih helikoptera radi gašenja vatre.

Od ranih jutarnjih sati pripadnici Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo, Općinske službe Civilne zaštite Trnovo, pripadnici Službe za zaštitu od požara u šumama, preduzeća “Sarajevo-šume” i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trnovo angažovani su na gašenju požara u rejonu Kukovi, Paleža, Jablan Dola i Crvenih stijena, u blizini Crnog jezera.

Prema podacima koji su s terena stigli u Kantonalni operativni centar Civilne zaštite, stanje na ovom požarištu na Treskavici, usljed ljudskog djelovanja i pojave vjetra, znatno se pogoršalo, a gašenje je otežano zbog nepristupačnog terena kontaminiranog minsko-eksplozivnim sredstvima.

Po nalogu direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo, u skladu s propisanim operativnim procedurama, oko 13 sati upućen je zahtjev Federalnoj upravi Civilne zaštite i Ministarstvu sigurnosti BiH za angažovanje helikoptera za gašenja požara, koji su u vlasništvu Oružanih snaga BiH, navedeno je također u saopćenju kantonalne pres-službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije