Haris Pašović: Ovaj karantin je trajao 4 godine

Radiosarajevo.ba
Haris Pašović: Ovaj karantin je trajao 4 godine
PrtScr / Zapaljeni Momo i Uzeir, opsada Sarajeva

Ugledni bh. reditelj Haris Pašović na svom Facebook profiilu prisjetio se opsade Sarajeva. Napisao je da je karantin tada trajao četiri godine.

"Za to vrijeme nije bilo vode, hrane, struje, grijanja, telefona, televizije, interneta, prevoza. Svaki građanin je u svakom trenutku i na svakom mjestu bio u smrtnoj opasnosti 100 %. Groblja su improvizovana u naseljima, a pomoćni stadion Koševo je pretvoren u groblje. 11.541 građana i građanki Sarajeva su ubijeni, a desetine hiljada su obogaljeni. Bolnice nisu imale vodu, struju, lijekove, opremu.

Najdužu opsadu u skorašnjoj istoriji držala je najprije Jugoslovenska armija, a kasnije Vojska Republike Srpske i paravojne formacije iz Srbije. Oficir Stanislav Galić; politički rukovodilac Radovan Karadžić; i vojni komandant Ratko Mladić su osuđeni na doživotnu robiju i zbog ubistava ljudi i terorisanja Sarajeva; a oficir Dragomir Milošević na 29 godina robije", napisao je Pašović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije