Halilović: Novo izdanje Pravopisa bosanskog jezika bez kapitalnih promjena

Fena
Halilović: Novo izdanje Pravopisa bosanskog jezika bez kapitalnih promjena
FOTO: Fena / Promocija pravopisa
Novo izdanje Pravopisa bosanskog jezika ne donosi kapitalne promjene, izjavio je njegov autor Senahid Halilović na promociji večeras u Sarajevu.

Istaknuo je da uvijek moramo voditi računa o kontinuitetu i da nema razloga za eksperimentisanje, te je ono što je prihvaćeno i ukorijenjeno ostalo onako kako je bilo.

"Zaključili smo da pravopis treba osloboditi od onogo za što se u praksi pokazalo da nije prihvaćeno ni nakon 20 godina, jer je norma samo ono što od predloženog bude prihvaćeno", pojasnio je Halilović.

Dodao je da se pokazalo da nakon 20 godina mnogo toga nije prihvaćeno i da je, da ne bismo "išli šumom a život drumom", drugo izdanje pravopisa zadržalo ono za što se pokazalo da je ukorijenjeno u navikama i oko čega više nema dilema.

Halilović je naglasio da danas sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je pravopsina norma bosanskog jezika prilično stabilizirana, te je u tom smislu prvo izdanje već bilo zastarjelo.

Osim kao knjiga, Novi Pravopis je, objavljen i kao aplikacija za mobitele koja će biti besplatna.

Izdavač je Slavistički komitet BiH, a redovna maloprodajna cijena će biti 60 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije