Gradimo BiH: Zašto je važno kupovati domaće proizvode?

Semra Hodžić
Gradimo BiH: Zašto je važno kupovati domaće proizvode?
Sa željom da Bosnu i Hercegovinu učine ljepšom, jačom i boljom zemljom za živjeti, grupa entuzijazista pokrenula je Udruženje "Kupuj 387".

Putem Udruženja i Facebook stranice reklamiraju sve što je domaće - od bh. proizvoda i trgovačkih lanaca preko turističkih destinacija do uspješnih Bosanaca i Hercegovaca, i sve pod parolom: "Kupuj domaće, gradi BiH".

"Ideja proizlazi iz naše zajedničke ljubavi prema BiH", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Udruženja "Kupuj 387".

Osnivači udruženja su Elmir Kobilica iz Zenice, Mirza Omerašević i Velid Vrabac iz Zavidovića. Naknadno su im se priključili Nusmir Mekić iz Banovića i Haris Bešić iz Srebrenika.

"Do sada smo imali niz reklamnih projekata koje smo radili za firme, gdje smo uvijek ukazivali domaćim potrošačima koji su to najkvalitetniji, a domaći proizvodi koje oni mogu kupiti u trgovinama širom BiH", naveli su za naš portal.

Samo tokom 2016. godine imali su više od deset miliona pregleda na Facebook i Instagram profilu.

Trenutno firmama nude tri važna projekta:

1. 387Kod aplikacija,
2. Film "Kako se pravi (proizvod)" napravljen po uzoru na Discovery Channel How it's made,
3. 387 Automobil - kratki film u kom posjećuju gradove širom BiH i dijele poklon pakete domaćih kompanija.

Aplikacija 387, koja je već uspjela privući 2.000 korisnika koji su skenirali blizu 5.000 proizvoda, namijenjena je da nagradi najvrednije kupce vrijednim nagradama: "Skeniraj kod i osvoji bod". Ujedno, osim nagrađivanja, aplikacija služi za promociju i približavanje 387 proizvoda našim građanima.

"Cilj aplikacije je da spoji domaće potrošače i domaće proizvode tako što će oni uzeti u ruku proizvod s police u trgovini, moguće kupiti ga i skenirati barkod na njemu", objasnili su iz Udruženja način funkcioniranja i cilj aplikacije.

"Potrebno je razbiti predrasude domaćih potrošača o tome da su domaći proizvodi inferiorni u odnosu na strane. Domaći proizvođači su često kvalitetniji i samo im treba dati šansu", rekli su za Radiosarajevo.ba iz ovog udruženja.

"Kupovinom 387 proizvoda važno je da svi shvatimo da najviše pomažemo sami sebi. Pravimo bolju budućnost našoj djeci, pomažemo jedni drugima i jačamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu", dodali su za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije