Gdje je najviše bh. građana dobilo posao?

Naim Kavazić
Gdje je najviše bh. građana dobilo posao?
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Nezaposlenost je jedan od najvećih problema društva u kojem živimo, a prema podacima, u BiH ima preko pola miliona nezaposlenih građana.

Na dan 30. novembar 2016. u Bosni i Hercegovini je bilo 511.096 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

Nezaposlenost_Statistika.jpg - Gdje je najviše bh. građana dobilo posao?

Mnogi građani koji ne uspijevaju naći zaposlenje u BiH primorani su da zaposlenje potraže u zemljama regije i svijeta.

Prema podacima iz izvještaja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u protekloj godini u Sloveniji je zaposleno 4.228 bh. državljana.

"Posredstvom Agencije, a u saradnji s entitetskim zavodima i Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta, od januara do novembra prošle godine u Sloveniji je zaposleno  4.228 radnika, što je za 1.551 ili 57,44 posto više nego za cijelu 2015. godinu. Najviše su traženi vozači (razne kategorije, uključujući i međunarodni transport), varioci, zidari, električari, armirači – tesari, elektroinstalateri i bravari. Odnosno, najviše je zaposlenih sa srednjom stručnom spremom”, rekao je za Radiosarajevo.ba Boris Pupić glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Govoreći o zapošljavanju u Njemačkoj, on je rekao da je, prema sporazumu koji BiH ima s Njemačkom, i u 2016. godini u toj zemlji zaposleno 1.079 medicinskih sestara iz BiH, što je značajan napredak u odnosu na 2015. BiH inače ima potpisan sporazum o zapošljavanju bh. državljana u više zemalja Evrope i svijeta, a Pupić tvrdi da dosta radnika iz BiH odlazi vani, ali ne idu preko Agencije.

Međutim, ovo nije konačna brojka zaposlenih van BiH. U Agenciji kažu da nema zvanične statistike koliko je bh. građana otišlo da radi u inozemstvo jer nemaju obavezu prijaviti odlazak kada Agencija u tome ne posreduje.

“Njemačka je od 1. januara 2016. otvorila tržište za sve i, pod njihovim uvjetima, mogu otići svi koji žele raditi tamo, preko Ambasade Njemačke u BiH. Nemamo podatak koliko je zaposlenih na taj način u Njemačkoj”, kazao je Pupić i dodao da je u ovoj godini Agencija primila oko 10.000 zahtjeva za radne dozvole za zapošljavanje u Njemačkoj.

Kako on ističe, bh. radnici koji su otišli raditi u Njemačku preko ove agencije imaju dobra iskustva, te da su bile samo dvije ili tri pritužbe.

Iz ove Agencije ističu da će i u 2017. godini nastaviti sa svim svojim redovnim aktivnostima.

Nastavit ćemo provoditi program zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u SR Njemačku, te posredovanje u zapošljavanju po Sporazumu o zapošljavanju sa Slovenijom. Također, Agencija za rad i zapošljavanje BiH će nastaviti provoditi program ferijalnog rada u SR Njemačkoj za naše studente“, kazao nam je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U strukturi lica koja traže zaposlenje, zaključno sa 30. novembra 2016. godine:

NKV radnika je 137.019 ili 26,80 posto,

PKV 8.756 ili 1,71 posto,

KV 169.300 ili 33,12 posto,

VKV 2.545 ili 0,50 posto,

NSS 1.365 ili 0,27 posto,

SSS 143.623 ili 28,10 posto,

VŠS 7.168 ili 1,40 posto i

VSS 41.320 ili 8,08 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije