Građani Zenice složno pokrenuli akciju: Želimo oazu za bijeg od gradskog smoga

Fena
Građani Zenice složno pokrenuli akciju: Želimo oazu za bijeg od gradskog smoga
Forum građana Zenice jedan je od svijetlih primjera ovakvih organizacija u Bosni i Hercegovini, a tu titulu opravdavaju velikim zalaganjem za zdravlje i ljepšu životnu sredinu svojih sugrađana.

Tim povodom ovaj forum je dana održao okrugli sto na temu "Smetovi danas - Smetovi sutra", u čijem radu su učestvovali predstavnici nevladinog sektora i lokalne zajednice, a razgovarano je o trenutnom stanju i budućem razvoju najvećeg zeničkog izletišta.

Kako je poručeno sa okruglog stola, u vremenu kontinuiranog zagađenja zraka u gradu, posebno je važno da se građani pozabave zaštitom zelene oaze koju imaju u neposrednoj blizini Zenice. Zbog toga je i aktuelizirana "izrada plana upravljanja rekreacijskim područjem Smetovi", kako bi ovo poznato izletište postalo oaza građana za bijeg iz alarmantno zagađene gradske sredine, posebno u zimskom periodu.

Inače, ovaj okrugli sto je bio izuzetno posjećen, te su brojni govornici istakli važnost zaštite ove zelene zone, koja je u danima guste zeničke magle i velikih količina smoga uvijek iznad sumorne stvarnosti Zenice i tada je uvijek prepuna čistog zraka i sunca.

Pored toga, idealna je za planinski turizam, ali za razvoj poljoprivredne proizvodnje, stočarstva, a kako kažu dobri poznavaoci prilika na ovom planinskom dijelu i za razvoj manjeg sportskog aerodroma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije