Turci kod Konakovića: Jedna od vodećih klinika u Istanbulu želi doći u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Turci kod Konakovića: Jedna od vodećih klinika u Istanbulu želi doći u Sarajevo
Foto: Vlada KS / Gosti iz Turske kod Konakovića

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ugostio je danas predstavnike Univerziteta Bezmialem Vakif i Klinike Dragos Ibrahima Tuncaya i Sedata Ziyadea, kao i profesora doktora Ismeta Gavrankapetanovića, koji je ujedno i gostujući profesor na ovom univerzitetu.

Tema sastanka je bila unapređenje dosadašnje saradnje između turskog i sarajevskog univerziteta, jer je navedeno kako ove dvije akademske ustanove imaju potpisan sporazum o saradnji i razmjeni studenata, ali da je u interesu da se ona poboljša u budućnosti.

Tokom sastanka, gosti su informisali predsjedavajućeg kako je ovo jedna od većih klinika u Istanbulu, smještena na Aksaraju, koja dnevno pruži usluge za sedam hiljada pacijenata, a njeni liječnici u jednom danu obave oko 100 operacija.

“Takođe postoji ideja da ova klinika pokrene neke ozbiljnije investicije u Kantonu Sarajevo, jer oni su vakufska, a ne profitabilna organizacija. To podrazumijeva da pomažu siromašnima koji ne mogu plaćati svoja liječenja, zbog čega razmišljaju da sličan koncept urade i kod nas”, istakao je predsjedavajući Konaković.

Na kraju sastanka razmijenjeni su pokloni od kojih svaki na svoj način oslikava karakteristike grada iz kojeg potiče, pa tako Sarajevka kocka koju je predsjedavajući Konaković uručio gostima simbolizira multikulturalnost našeg grada, Sahat kulu, sarajevsku katedralu, Begovu džamiju, staru pravoslavnu crkvu i židovsku sinagogu, saopćeno je iz Vlade KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije