Goran Čerkez o broju umrlih od COVID-a u BiH, stanju u Federaciji...

3
Radiosarajevo.ba
Goran Čerkez o broju umrlih od COVID-a u BiH, stanju u Federaciji...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Goran Čerkez

Mi smo imali jednu prilično tešku situaciju u posljednja dva mjeseca i sada možemo reći da se ta situacija smiruje. U zadnjem tjednu možemo govoriti o značajnom smanjenju broja oboljelih. Najveće je žarište bilo u Sarajevu i to smo uspjeli u potpunosti sanirati, izjavio je u Studiju 4 HTV-a pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Međutim, broj umrlih je prilično velik i tokom posljednjeg mjeseca u Federaciji BiH bilo je dvije hiljade umrlih, rekao je Čerkez.

Komentirajući veliki broj umrlih rekao je kako je BiH "zemlja s ograničenim zdravstvenim resursima i s ovom se krizom nosi vrlo mali broj zdravstvenih profesionalaca, svega pedesetak infektologa".

Posljedice

S druge strane, problem je u tome i što se ljudi kasno javljaju, u bolnice dolaze u jako kritičnom stanju i u takvim je okolnostima i smrtnost povećana.

Sadašnje stanje je posljedica kasnog reagiranja lokalnih sredina, odnosno kantona, a riječ je o zakašnjenju od više sedmica, a osnovni problem je kulturološko nasljeđe i slab nadzor.

"Politika je jako odgovorna u nadzoru provođenja mjera", rekao je Čerkez.

"Možda je Mostar najkritičniji u ovom trenutku u Federaciji BiH, a u isto vrijeme nemate zatvoren ni jedan kafić, nema nikakvih restrikcija na lokalnoj razini i naravno da će broj zaraženih rasti, dodao je, te nastavio:

"Bosanskohercegovačko-hrvatska granica potpuno je bila otvorena za hrvatske građane, a za bosanskohercegovačke građane ona je zatvorena jer moramo imati PCR test, rezervaciju hotela ili opravdanje zašto putujemo. Veliki broj građana Hrvatske dolazi u BiH i potencijalno po povratku može prenijeti zarazu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije