Godišnjica formiranja Armije RBiH: Od branitelja u patikama do moćne vojne sile

21
Radiosarajevo.ba
Godišnjica formiranja Armije RBiH: Od branitelja u patikama do moćne vojne sile
Foto: EPA / Armija RBiH

Na današnji dan prije 32 godinu službeno je formirana Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojske nastale od jedinica Teritorijalne odbrane BiH koju su sačinjavale bh. patriote, primorani da se brane od agresije koja je nastupila nakon proglašenja nezavisnosti naše domovine.

U otporu koji su mnogobrojni dobrovoljci pružali protiv, u svakom smislu nadmoćnije Jugoslavenske narodne armije, bili su vođeni ljubavlju prema domovini, iz čega je proizašla sva njihova hrabrost, požrtvovanje i vjera da će jednog dana doći dan oslobođenja.

Borili su se za očuvanje i zaštitu Bosne i Hercegovine i cjelokupnost njene teritorije kao suverene, nezavisne, slobodne države svih njenih građana. Akcija odbrambene borbe BiH je zbog uspješnosti u borbama prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma. Mnogi taj dan nisu dočekali.

Sparkasse brzi kredit "Sad pa sad" u roku 24h

Sparkasse brzi kredit "Sad pa sad" u roku 24h

Prvi zapovjednik Armije RBiH bio je Sefer Halilović, a prvi komandant 1993. godine postao je Rasim DelićNedžad Ajnadžić, Jovan Divjak, Atif Dudaković, Mehmed Alagić, Stjepan Šiber, Mustafa Hajrulahović Talijan... samo su neki od ljudi koji su je predvodili Armiju RBiH u njenom najtežem periodu.

Što se tiče strukturnog uređenja Armije, bila je sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:

Jedan od najvećih sinova BiH: Sarajevski mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana

Jedan od najvećih sinova BiH: Sarajevski mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana

1. korpus: Sarajevo

2. korpus: Tuzla

3. korpus: Zenica

4. korpus: Mostar

5. korpus: Bihać

6. korpus: Konjic

7. korpus: Travnik

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je Zlatni ljiljan, koji se dobivao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije