Ovacije Arijani Saračević na promociji filma o sarajevskom heroju: 'Talijan' za sva vremena

2
Radiosarajevo.ba
Ovacije Arijani Saračević na promociji filma o sarajevskom heroju: 'Talijan' za sva vremena
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Promocija filma "Talijan"

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine u petak, 1. matra, u Velikoj dvorani BKC-a premijerno je prikazan dokumentarni film Talijan, autorice Arijane Saračević-Helać.

Film o ratnom komandantu i generalu Armije Bosne i Hercegovine, Mustafi Hajrulahoviću – Talijanu (dobitniku Ordena zlatnog grba sa mačevima), je rađen u koprodukciji Federalne televizije i JU BKC.

Dokumentarni film Talijan, je autentična priča o čovjeku koji je živio slobodu i kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo. Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH, Mustafe Hajrulahovića i mnoštvo arhivske građe, autorica podsjeća na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu BiH.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Filmska priča bazirana je na faktografskim činjenicama, počevši od mjesta rođenja, školovanja, porodičnih i familijarnih statusa, rada u vojnoj službi, mornaričkim i ronilačkim događajima koji su obilježavali njegovo zdravstveno stanje.

Fokus je usmjeren na organizovanu komandu, pregovaračku moć i uspjehe u obavještajnim strukturama. Smatrao je da svako na svoj način brani grad, makar to bila i pjesma. Prvi put, ovim filmom se razotkrivaju detalji odbrane i zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo.

Promocija filma "Talijan"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija filma "Talijan"

General Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je u 8. marta 1998. godine u Hamburgu. Imao je samo 40 godina.

Autorica filma je Arijana Saračević-Helać, reditelj Amer Kulovac, snimatelj Igor Ciković, montaža Dževad Skenderović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije