Tri godine od smrti bh. generala Jovana Divjaka: Heroj BiH u odbrani države i obrazovanju mladih

10
A. S.
Tri godine od smrti bh. generala Jovana Divjaka: Heroj BiH u odbrani države i obrazovanju mladih
Arhiv / Jovan Divjak

Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je preminuo na današnji dan 2021. godine, bio je prije svega veliki čovjek.

Legendarni general Armije BiH i jedan od prvih organizatora otpora tokom agresije na našu zemlju.

On je bio i sinonim za multietničnost, ne samo naše domovine, već i Armije RBiH.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

I danas u ušima bh. građana odzvanja rečenica po kojoj, između ostalog, pamtimo generala Divjaka - "ne pucaj".

General Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, u kojem se školovao na Vojnoj akademiji, Komandno-štabnoj akademiji i Ratnoj školi.

U francuskoj vojsci je završio Štabnu školu. Kao oficir štaba Teritorijalne odbrane BiH na početku rata je jednostavno stao na stranu dobra.

Čika Jovo, kako su ga odmilja zvali, je po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini svoje znanje, hrabrost i ljudskost je založio za odbranu sugrađana. Kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata je jednostavno stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Život je posvetio mlađim, njihovom obrazovanju sa udruženjem "Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak".

Sahranjen general Jovan Divjak
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Sahranjen general Jovan Divjak

Podsjetimo, tog 3. maja 1992. godine konvoj vojnika JNA je napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju, u zamjenu za puštanje na slobodu predsjednika BiH Alije Izetbegovića, kojeg je dan ranije zarobila JNA. Prilikom prolaska kroz Dobrovoljačku ulicu konvoj je napadnut, i tada je poginulo šest ljudi iz konvoja.

Srbija ga je pokušala procesuirati zbog dešavanja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, ali ga je Austrija, gdje je uhapšen po potjernici, nakon hapšenja oslobodila i nije ga željela izručiti ovoj zemlji. Često je poručivao da moraju odgovarati oni koji su odgovorni za ubistvo pripadnika JNA.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da je kolona JNA bila legitimni vojni cilj, a sudovi u Londonu i Beču ustanovili su da nema dokaza na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da je u Dobrovoljačkoj 3. maja data naredba za otvaranje vatre na kolonu JNA, te su oslobodili odgovornosti bivše vojno-političke zvaničnike BiH Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima je i ono najviše priznanje francuske države - Legije časti

Preminuo je u 84. godini u Sarajevu. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

U Sarajevu je imao veliki broj prijatelja. U subotu uvečer, 6. aprila, jedna od najvećih njegovih prijateljica Italijanka Manuela Gandini upravo je Jovanu Divjaku posvetila svoj performans.

Mi vas podsjećamo i na snimak iz tog dana, i na kultno "ne pucaj, ne pucaj", Jovana Divjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije