Koncert sjećanja na generala Jovana Divjaka: 'Učio nas je toleranciji, poštivanju, životu...'

4
Fena
Koncert sjećanja na generala Jovana Divjaka: 'Učio nas je toleranciji, poštivanju, životu...'
FOTO: Facebook / Jovan Divjak

Povodu obilježavanja Dana grada u Konjicu je održan međunarodni koncert 'U zagrljaju', u znak sjećanja na Jovana Divjaka, koji je prije dva desetljeća okupio zborove iz regije u projekat 'La Viva Balkan'.

Muzički centar 'Rezonanca' Konjic i udruženje 'Obrazovanje gradi BiH' uz pokroviteljstvo Grada Konjica, u subotu navečer okupili su 150 pjevača iz Bečeja, Podgorice, Bugojna, Sarajeva i Konjica.

Koncert je održan u okviru obilježavanja Dana grada Konjica, odnosno obilježavanja 641. godišnjice od prvog spomena Konjica u pisanim dokumentima.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Zajednički i pojedinačni nastupi zborova, te mladih violinista, privukli su pažnju velikog broja Konjičana svih generacija, koji su uživali u dvosatnom programu, priopćili su organizatori.

"Sretni smo što nas je gospodin Jovan Divjak, učeći nas toleranciji, poštivanju, životu, uvezao i okupljao. U znak sjećanja na ovog velikog čovjeka želimo nastaviti saradnju, uključujući i nove horove. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo imati susrete i turneje, kakve smo imali u proteklih 20 godina", kazao je predsjednik Skupštine udruženja 'Obrazovanje gradi BiH' Almin Škrijelj.

Direktorica Muzičkog centra 'Rezonanca' Biljana Handžo zahvalila je svima koji su prisustvovali koncertu i pomogli njegovu organizaciju.

"Sretna sam jer misija koju živimo već 23 godine, povezujući se pjesmom, i dalje je prisutna u našim srcima. To je nešto što želimo da još dugo traje i da generacije nakon nas njeguju i razvijaju. Ljubav, tolerancija, mir naša su vodilja i ovo je najljepši način da, sjećajući s gospodina Divjaka, i dalje budemo čvrsto u zagrljaju, cijeneći i uvažavajući sve ljude oko sebe", kazala Handžo.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić predstavnicima zborova i udruge 'Obrazovanje gradi BiH' uručio je prigodne poklone i zahvalio se svima koji su pjesmom i dolaskom na ovaj muzički događaj, uveličali obilježavanje Dana grada Konjica.

"Presretna sam što smo se ponovo okupili i zahvalna sam čika Jovi što nas je spojio. Ovo je nešto zaista divno što činimo zajedno. Hvala Muzičkom centru 'Rezonanca', gospođi Biljani Handžo na savršenoj organizaciji i hvala Gradu Konjicu i gradonačelniku gospodinu Osmanu Ćatiću, što smo se u ovom gradu kao gosti osjećali predivno", kazala je umjetnička rukovoditeljica Vokalnog ansambla Bugojno Samira Merdžanić.

Gošća na koncertu bila je Konjičanka Gordana Sarić-Losonci, koja živi u Crnoj Gori, a koja je, sretna što je ponovo u rodnom gradu, svojim stihovima poručila 'Živim da osmijeh svijetom vlada, da širimo, ljubav i prijateljstvo, zato pružimo ruke jedni drugima, živeći u miru'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije