Godina uspjeha Španije, nogometnih Zmajeva i sjajnih Vatrenih

Radiosarajevo.ba
Godina uspjeha Španije, nogometnih Zmajeva i sjajnih Vatrenih
Foto: Radiosarajevo.ba / Sportska 2018. bila je zanimljiva u mnogim sportovima

Sportska 2018. godina donijela je brojna i velika uzbuđenja, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za države u našem regionu.

U centru pažnje su ove godine bile Zimske olimpijske igre i Svjetsko nogometno prvenstvo, na kojem je Hrvatska osvojila drugo mjesto, nakon poraza u finalu od Hrvatske.

Pripremio: Almir Sokolović

Ljubitelji sporta u Bosni i Hercegovini 2018. godinu pamtit će po sjajnim rezultatima naših nogometaša, nakon što se Zmajevi nisu uspjeli plasirati na Mundijal.

Promijenili smo selektora, otišao je Mehmed Baždarević, a stigao Robert Prosinečki i krenule su pobjede.

Najveći uspjeh je bez dileme prvo mjesto u novoformiranoj Ligi nacija, gdje su naši najbolji nogometaši superiorno u Diviziji B osvojili prvo mjesto i plasirali se u Diviziju A, ali ujedno osigurali i finalni turnir za plasman na Europsko prvenstvo naredne godine.

No, krenimo redom po mjesecima šta je to obilježilo sportsku 2018. godinu u svijetu.

JANUAR

Godina je tradicionalno otvorena turnejom "Četiri skakaonice". Kroz  Oberstdorf, Garmish-Partenkirhen, Innsbruck i Bishofshofen prošao je Poljak Kamil Stoch, koji je superiorno osvojio prva mjesta.

Stoch je postao tek drugi čovjek koji je pobijedio na sve četiri skakaonice na Novogodišnjoj turneji i tako izjednačio rekord legendarnog njemačkog skakača Svena Hannawalda iz sezone 2001/02.

Hrvatska je u januaru bila domaćin Europskog prvenstva za rukometaše. Region su još predstavljali Srbija, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, a naslov europskog prvaka branila je Njemačka.

Prvo mjesto osvojila je Španija, koja je u finalu bila bolja od Švedske (29:23). Hrvatska je zauzela peto mjesto (bolji od Češke). Srbija je prošla grupnu fazu, ali je u drugom krugu upisala svih pet poraza.

Sloveniji je nedostajao bod da se sa Hrvatskom bori za petu poziciju, dok je Makedonija bila posljednja u drugom krugu (pobjeda, remi, tru poraza). Crna Gora je ispala u grupnoj fazi sa sva tri poraza.

Januar je donio i prvi teniski Grand Slam turnir - Australian open. Melbourne je okupio najbolje tenisere i teniserke svijeta. Titule su odnijeli Roger Federer i Caroline Wozniacki.

Federer je nakon velike drame u finalu bio bolji od Međugorca Marina Čilića (6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1), dok je Dankinja nadigrala u tri seta Rumunku Simonu Halep (7:6, 3:6, 6:4).

FEBRUAR

Od 9. do 25. februara južnokorejski Pjongchang je bio domaćin 23. zimskih olimpijskih igara. U Južnoj Koreji nastupilo je 89 olimpijskih timova, među njima i Bosna i Hercegovina. U alpskom skijanju boje BiH subranili Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić u slalomu i veleslalomu, dok su Mladen Plakalović i Tanja Karišik nastupili u skijaškom trčanju.

Najbolju priliku za visok plasman propustila je Muzaferija u kombinaciji. Od 22 skijašice koje su završile spust, bh. predstavnica Elvedina Muzaferija bila je najsporija, no nije uspjela završiti slalomsku vožnju te je ostala bez plasmana.

Ona je tako propustila šansu da se upiše u historiju bh. zimskog sporta i ostvari najbolji plasman BiH na ZOI-ju.

Da je završila utrku, bila bi najmanje na 19. mjestu, s obzirom na to da je alpsku kombinaciju završilo samo 18 takmičarki.

 MART

Mart nije bio pretjerano bogat velikim svjetskim ili kontinentalnim sportskim događajima. Spomenimo utrku za Veliku nagradu Australiije, kojom je počela nova sezona u Formuli 1. Nijemac Sebastian Vettel je nakon velike borbe osvojio pobjedu ispred branitelja naslova svjetskog prvaka Britanca Lewis Hamilton.

U martu su održane i Zimske paraolimpijske igre, također u Pjongchangu, a boje BiH je branla jedina predstavnica Ilma Kazazić, koja je u slalomu osvojila 12. mjesto.

APRIL

Tokom aprila ljubitelji sporta u regionu mogli su uživati u završnici košarkaške ABA lige i rukometne SEHA lige.

Tako je sredinom ovog mjeseca ABA liga dobila novog pobjednika – Budućnost iz Podgorice. Crnogorci predvođeni našim sjajnim Nemanjom Gordićem u finalu su pobijedili Crvenu Zvezdu 77:73. Reprezentativac BiH je proglašen MVP (najkorisniji) igračem ABA lige i tako dobio još jedno priznanje.

I SEHA liga je ponudila odličnu završnicu. Rukometaši Vardara su se popeli na tron nakon što su u finalu nadigrali mađarski Vesprem sa 26:21.

 MAJ

Maj je donio veliki broj sportskih događaja. Krenulo je sa Svjetskim prvenstvom u hokeju na ledu, gdje je domaćin takmičenja bila Danska. Tron su branili hokejaši Švedske. Na kraju su oni odbrabnili naslov,m jer su nakon produžetaka sa 3:2 nadigrali Švicarsku. Treća je bila Amerika (bolji od Kanade 4:1, op.a.).

Stadion u Lyona bio je domaćin finala Lige Europe. Trofej Lige Europe nakon ne toliko zanimljivih 90 minuta dobio je novog vlasnika – Atletico Madrid. Španci su u finalu sa 3:0 nadigrali Marseille, golovima Grizemanna (dva) i Gabija.  

Region je u maju bio domaćin još jednog velikog sportskog događaja. Beograd i njegova Arena dobili su domaćinstvo Final Foura Eurolige u košarci. 

Real Madrid je nakon drame sa 85:80 nadigrao Fenerbahče u finalu, gdje je sjajni Luka Dončić (15 poena, četiri asistencije) odveo Špance do novog trofeja, a sebi osigurao kasnije kartu za NBA ligu (potpisao za Dallas Mavericks), zajedno s našim Džananom Musom (novi igrač Brooklyn Netsa).

Olimpijski stadion u Kijevu 26. maja ugostio je dva najbolja kluba Liga prvaka – Real Madrid i Liverpool. Pobjedu su i ovdje odnijeli Španci, Real je slavio sa 3:1 (Bale dva gola, Benzema – Mane), a krivac večeri bio je golman Redsa Loris Carius, koji je nedugo zatim poslan u Bešiktaš, gdje je također u turskom prvenstvu i u Europi imao nekoliko sličnih kardinalnih pogrešaka.

JUNI

Kao "šlag na tortu" krajem maja je stigao i Roland Garros (27. maj - 10. juni). Španski teniser Rafael Nadal osvojio je po 11. put u karijeri Roland Garros svladavši u finalu u Parizu Austrijanca Dominica Thiema s 6-4, 6-3, 6-2.

Pobjedu u ženskoj konkurenciji odnijela je Rumunka Simona Halep. Nakon što je poražena u finalu Australian Opena, Halep je u Parizu bila bolja od Sloane Stephens sa 3:6, 6:4, 6:1.

Barcelona je bila domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu, gdje su slavili vaterpolisti Srbije. Nakon uzbuđenja bolji su u finalu bili od Španije. U regularnom dijelu susret je završen 7:7, a Srbija je pobijedila nakon peteraca – 5:4.

JULI

Rusija je bila poprište nadmetanja 32 najbolje reprezentacije svijeta. Titulu je branila Njemačka, a region su predstavljali Hrvatska i Srbija. Kroz cijelu Mundijal Vatreni su bili sjajni. Nizali su pobjede i stigli do finala, gdje ih je čekala superiorna Francuska.

U sjajnom moskovskom finalu, Francuska je sa 4:2 pobijedila Hrvatsku (Strijelci: Mandžukić 18 ag, Grizman 38 p, Pogba 59, Mbape 65 - Perišić 28, Mandžukić 69). 

Više od 100.000 ljudi je Luku Modrića (najbolji igrač na svijetu) i ostale Vatrene dočekalo na ulicama Zagreba, gdje su zajedno proslavili najveći nogometni uspjeh u historiji Hrvatske.

Doček Vatrenih nogometaša u Zagrebu - undefined

Foto: Facebook: Doček Vatrenih nogometaša u Zagrebu

Prva polovina jula, osim za Mundijala, bila je rezervirana i za Wimbledon - treći Grand slem turnir teniske sezone, ujedno i najpopularniji.

Srbijanski teniser Novak Đoković je u tri seta za dva sata i 18 minuta svladao Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 6:2, 6:2, 7:6 (3) i tako po četvrti put ponio pehar pobjednika Wimbledona.

Kod dama, njemačka tenisačica Angelique Kerber je u finalu bila bolja od Amerikanke Serene Williams (6:3, 6: 3) nakon malo više od sat vremena igre.

JULI

U julu je održano 105. izdanje Tour de Francea, jedne od najvećih biciklističkih trka u svijetu. U 13 dana biciklisti će prešli 3.329 kilometara, a pobjedu je odnio Velšanin Garaint Thomas.

Bila je to šesta pobjeda nekog od biciklista Team Skyja u posljednjih sedam godina na Touru, nakon pobjeda Bradleyja Wigginsa (2012) i Chrisa Froomea (2013, 2015, 2016, 2017).

AUGUST

Najveći sportski događaj u augustu bilo je Europsko atletsko prvenstvo na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

U konkurenciji 1.573 učesnika (829 seniora i 744 seniorki) iz 51 europske zemlje nastupila su tri naša bacača kugle (Hamza Alić, Mesud Pezer i Kemal Mešić), te na 800 metara Amel Tuka i Abedin Mujezinović, kao i Dejan Mileusnić u konkurenciji bacača koplja.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka stigao je do polufinala. On je na pretposljednjem mjestu završio polufinalnu trku na 800 metara na Evropskom prvenstvu u Berlinu te se nije uspio plasirati u finale.

Mesud Pezer je stigao do finala u bacanju kugle i zauzeo posljednje  12. mjesto s dužinom 19,91 metar.  Veteran Hamza Alić takmičenje završio u kvalifikacijama, osvojivši 20. mjesto u konkurenciji 30 bacača s dužinom 19,34 m, dok je Sarajlija Kemal Mešić s 18,70 metara bio 27.

Estonski grad Talin bio je domaćin Superkupa Europe u nogometu.

Atletico Madrid je priredio senzaciju i sa 4:2 nadigrao prvaka Europe, Real. Zanimljivo je da je Atletico golom Coste poveo već bio u prvoj minuti susreta, ali se Real vratio i uspio do kraja golovima Benzeme i Ramosa izboriti produžetke. U tom dijelu igre Saul i Koke su postigli golove za konačnih 4:2.

SEPTEMBAR

U septembru je počela nogometna Liga nacija u kojoj je Bosna i Hercegovina imala mnogo uspjeha.

Prvo smo u Belfastu sa 2:1 nadigrali Sjevernu Irsku. Niko nije očekivao ovako sjajan početak Zmajeva, kada su Elvis Sarić i Haris Duljević golovima najavili odlične nastupe BiH u Diviziji B.


Tri dana kasnije u Zenici, na Bilinom polju, nadigrana je Austrija (1:0), kada je u finišu susreta Edin Džeko najavio eksploziju našeg tima u ovom takmičenju u kojem smo bili jedan od hit-selekcija. Poslije će se ispostaviti da je upravo ovaj gol Dijamanta presudio pitanje pobjednika u grupi.

Rafael Nadal - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Rafael Nadal

U ovom mjescu smo dobili i posljednje pobjednike teniskog Grand Slam turnira - US Open. Najbolji teniser svijeta Španac Rafael Nadal u finalu je nakon dva sata i 27 minuta igre pobijedio Južnoafrikanca Kevina Andersona (6:3, 6:3, 6:4), dok je u ženskoj konkurenciji japanska  Naomi Osaka je u finalu pobijedila Amerikanku Serenu Williams (6:2, 6:4), te je tako postala prva Japanka s osvojenim Grand Slamom.

Septembar je donio i dva velika takmičenja u ženskoj konkurenciji. U Španiji je održano Svjetsko prvenstvo za košarkašice. Košarkašice Sjedinjenih Američkih Država dokazale su da im nema ravnih na planeti. Treći put zaredom Amerikanke su postale svjetske prvakinje.

U grupi su pali Senegal (87:67), Kina (100:88) i Latvija (102:76), u četvrtfinalu Nigerija (71:40), u polufinalu Belgija (93:77) i večeras u finalu Australija (73:56).

OKTOBAR

Oktobar i novi duel BiH u Ligi nacija i veliku pobjedu u Sarajevu nad Sjevernom Irskom (2:0). Ponovo je najbolji strijelac bio Dijamant, koji je s dva gola trasirao put Zmajevima prema Diviziji A i osigurao baraž za plasman na Europsko nogometno prvenstvo.

Odbojkašice Srbije su prvakinje svijeta - undefined

Foto: Facebook: Odbojkašice Srbije su prvakinje svijeta

Na Svjetskom prvenstvu odbojkašica slavlje naših komšija. Srbija je u finalu u Jokohami pobijedila Italiju rezultatom 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12) i prvi put osvojila titulu prvaka svijeta.

NOVEMBAR

Ovaj mjesec je ponovo bio rezerviran za Ligu nacija i remi (0:0) u Beču na čuvenom Prateru protiv Austrije, s kojom je BiH ovjerila prvo mjesto i najveći uspjeh u 2018. godini, plasman u Diviziju A.

Edin Džeko je sjajno kao kapiten vodio BiH do Divizije A - undefined

Foto: EPA-EFE: Edin Džeko je sjajno kao kapiten vodio BiH do Divizije A

Novembar je, kao i svake godine, rezervisan za dvije posljednje utrke šampionata Formule 1. Prvo je 11. novembra održana utrka za Veliku nagradu Brazila, a 14 dana kasnije u Abu Dabiju dobili smo i pobjednika. Uoči posljednje utrke nije bilo neizvjesnosti u ukupnom poretku: Lewis Hamilton i Mercedes odbranili su titulu. 

DECEMBAR

U Francuskoj se igralo Europsko prvenstvo za rukometašice. Nakon što su prošle godine postale svjetske prvakinje, francuske rukometašice su po prvi put osvojile i zlatnu medalju na Europskom prvenstvu nakon što su u Parizu pobijedile Rusiju sa 24:21 (13:12).

 Finiš sportske 2018. godine obilježit će FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, koje će se kao i prethodne godine održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Finalistu ćemo dobiti sutra (subota) kada se sastaju Real Madrid i Al Ain.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije