Godina Larise, Azre i Amela: Ovi sportski događaji obilježili su godinu na izmaku

Radiosarajevo.ba
Godina Larise, Azre i Amela: Ovi sportski događaji obilježili su godinu na izmaku
FOTO: Radiosarajevo.ba / Amel Tuka i Larisa Cerić

Godina na izmaku bila je prepuna sportskih uzbuđenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Ostat će upamćena po brojnim medaljama za naše sportiste i kolektive, dok je na svjetkoj sceni uveo i neka nova imena.

Pripremio: Omer Kavazović

Ryou Kobayashi jedan je od njih. Japanac je otvorio 2019. godinu pobjedom na turneji Četiri skakaonice, slavivši ispred velikih favorita.

Danci su pokazali da su i dalje sila u rukometu osvojivši Svjetsko prvenstvo.

Novak Đoković otvorio je sezonu Grand Slam turnira pobijedivši u Sidneyu, dok je svijet upoznao fenomenalnu Japansku teniserku Naomi Osaku koja je postala najmlađa osvajačica Grand Slam turnira. U finalu je pobijedila Serenu Williams.

Damir Džumhur ispao je sa Australian Opena u prvom krugu od Gaela Monfilsa.

Sarajevo je u februaru nakon 35 godina ponovo bilo centar svijeta. Olimpijski plamen na Koševu upalila je najbolja bh. sportašica Larisa Cerić.

Larisa Cerić nakon 35 godina zapalila olimpijski plamen u Sarajevu

Sarajevo je ponovo bilo centar svijeta, a iz glavnog grada Bosne i Hercegovine u svijet je otišla poruka tolerancije i mira.

Februar je također mjesec All-stara u NBA ligi. Najbolja zakucavanja prikazao nam je Hamidou Diallo iz OKC Thundera, dok je Joe Harris iznenadio sve i osvojio prvo mjesto u takmičenju za tri poena.

Luka Dončić i Bogdan Bogdanović branili su boje država bivše Jugoslavije u takmičenju ekipa Svijeta i SAD-a. Bolje su bile njihove kolege "preko bare", a titulu MVP-a ponio je krilni igrač Lakersa, Kyle Kuzma.

U glavnom događaju tog vikenda, okršaju ekipa LeBrona Jamesa i Giannisa Antetokounmpoa bolja je bila ekipa Kralja Jamesa, a MVP titulu ponio je Kevin Durant.

Pobjednik martovskog izdanja teniskog mastersa u Indian Wellsu bio je Dominic Thiem, dok je Bianca Andreescu uzela titulu u WTA kategoriji.

Roger Federer osvojio je Miami open, a legendarni Švicarac u ovoj godini osvojio je četiri naslova, a sredinom godine prvo mjesto na ATP listi predao je Novaku Đokoviću.

Mart je također tragičan za našeg najboljeg centra i igrača Portlanda Jusufa Nurkića. U utakmici sa Brooklyn Netsima našeg Džanana Muse, Nurkić je slomio nogu prilikom doskoka.

Jusuf Nurkić slomio nogu, igrači i navijači u šoku

Najbolji bh. košarkaš i centar Portlanda Jusuf Nurkić teško je stradao u bezazlenom skoku za svoje Blazerse u susretu protiv Brooklyn Netsa. Div iz Živinica je prilikom doskoka slomio lijevu nogu, a prije ove stravične povrede, naš reprezentativac je odigrao maestralnu utakmicu.

Prvi rezultati pokazali su da će Jusuf propustiti ostatak te sezone i početak tekuće.

Povratak Bosanske zvijeri očekuje se u februaru naredne godine.

Prva titula Lary O'Briena stigla je u Toronto. Raptorsi su lakše od očekivanog porazili Warriorse koji su bili desetkovani povredama Kevina Duranta i Klaya Thompsona.

Novak Đoković preuzeo je prvo mjesto na ATP ljestvici pobijedivši u finalu Madrid Opena.

CSKA je osvojila Final Four takmičenje Eurolige u Madridu.

Spuštena je na sezonu Europa Lige i Lige Prvaka. Obje titule otišle su put Engleske. Chelsea je osvojio titulu u Bakuu savladavši londonskog rivala Arsenala sa 4:1 golovima Girouda, Pedra i Hazarda koji je pogađao dva puta.

Liverpool se nakon 15 godina i magične istanbulske noći ponovo popeo na tron Evrope.

Za slavlje u Madridu pobrinuli su se Salah i Origi, koji je Liverpool i doveo svojim golovima protiv Barce u polufinalu.

U godini na izmaku upoznali smo i jedan prekrasan tim mladih igrača Ajaxa predvođen mladim dvojcem De Jongom i De Ligtom.

Sjajni Kopljari stigli su prošle sezone do polufinala Lige prvaka, ali ih je izbacio Totenham.

Ekipa Sarajeva ostvarila je ove sezone veliki uspjeh u klupskoj historiji. Bordo tim pod palicom Husrefa Musemića osvojio je duplu krunu uzevši titulu u Premijer ligi BiH i Kupu.

Sarajevo je šampion: Krste podigao pehar namijenjen najboljoj ekipi u BiH

Pogledajte momenat kad je Krste Velkoski podigao pehar (VIDEO)

 

Rafael Nadal pokorio je Rim, osvojivši titulu na otvorenom prvenstvu Italije.

Zion Williamson sa Dukea izabran je za prvog pika na NBA draftu ove sezone.

Novak Đoković pokorio je London, osvojivši treći Grand Slam u sezoni.

Rukometni Zmajevi ispisali su historiju Bosne i Hercegovine. Pobjedom nad Češkom rezultatom 24:23 izabranici Bilala Šumana plasirali su se po prvi put na Evropsko prvenstvo.

BRAVO, majstori: Rukometni Zmajevi idu na Euro

Rukometni Zmajevi su danas odigrali historijski susret protiv reprezentacije Češke. Naši rukometaši su odigrali uzbudljivu utakmicu protiv Češke i uspjeli se kvalifikovati na Europsko prvenstvo prvi put. Naime, Bosne i Hercegovina je savlada reprezentaciju Češke u zanimljivok utakmici rezultatom 24:23.

Evropsko prvenstvo igrat će se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Grazu, Trondheimu, Geteborgu i Stockholmu.

Naši Zmajevi igrat će u grupi D koja se igra u Norveškoj u Trondheimu, a sa izabranicima Bilala Šumana u grupi su i Francuska, Norveška i Portugal.

Godina i nije bila toliko blistava za naše nogometne Zmajeve. Kvalifikacije za Euro 2020. godine naši najbolji nogometaši tražit će kroz baraž Lige nacije u martu naredne godine, a izabranici Roberta Prosinečkog završili su na četvrtom mjestu u grupi iza Italije, Finske i Grčke, osvojivši svega 13 bodova. Zmajevi su pobijedili četiri puta od čega samo jednom u gostima.

Takvi rezultati donijeli su i smjenu trenera. Robert Prosinečki završio je karijeru na klupi naše A reprezentacije, dok ga je na toj poziciji zamijenio Dušan Bajević.

Potvrđeno: Duško Bajević novi selektor Zmajeva

Odličnu godinu iza sebe imao je naš najbolji sportista u 2019. godini, Amel Tuka, koji je u ovoj sezoni istrčao najbolji rezultat Evrope, te više puta obarao nacionalni rekord u trci na 800 metara.

Tuka je godinu počeo pobjedom na dvoranskom prvenstvu u Češkoj,

U Stockholmu Amel je na mitingu Dijamantske lige osvojio prvo mjesti u trci na 800 metara.

Redala su se prva mjesta i odlični rezultati za Amela. Italija, Monaco, Ostrava, Minsk, Zagreb, Beograd.

Sve te odlične rezultate Amel je krunisao srebrom u Dohi, na svjetskom atletskom prvenstvu.

Bravoooooo, Amele: Tuka osvojio srebro u finalu Svjetskog prvenstva

Tuka je utrku istrčao u vremenu od 1.43.47 i tako postigao najbolji lični rezultat sezone. U ovoj finalnoj utrci, Braizer Donovan je sa 1:42.34 stigao do zlatne medalje, a treće mjesto zauzeo je Kenijac Ferguson Rotich sa 1:44.25.

Ova godina također je bila učinkovita za Larisu Cerić koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Minsku.

Larisa i Amel proglašeni su najboljim sportistima u 2019. godini.

Godinu na izmaku obilježili su i Hamza Turulja i Azra Dedić. Hamza Turulja osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom karate prvenstvu u Čileu, dok je Azra Dedić osvojila srca Bosanaca i Hercegovaca osvojivši zlato na takmičenju u džudou u Italiji. 

Sve u svemu, iza nas je jedna predivna sportska godina, puna uspona i padova bh. sporta. 

Nadamo se da će nam sljedeća godina donijeti dosta uspjeha za sportiste i radosti za Bosance i Hercegovce. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije