... / Gdje je nestala divlja ljepotica: Rijeke Rakitnice više nema, kanjon je prazan!?

01. 05. 2020. u 09:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5216

Kanjon bez Rakitnice, napisao je na društvenim mrežama čuveni reporter i pustolov Dinno Kasalo, objavivši fotografiju kanjona u kojem svega ima, samo rijeke nema...

Za one koji ne znaju, Rakitnica je rijeka, divlja ljepotica koja izvire na zapadu Treskavice u blizini naselja Rakitnice, na nadmorskoj visini od 1520 m i ulijeva se u Neretvu na planinskoj tromeđi Bjelašnica-Visočica-Prenj, kao njena desna pritoka.

Pitka je, od izvora do ušća. 

A njen kanjon, morfološki je fenomen i idilično čudo divlje prirode, s nizom brzaka, slapova, vodopada i mirnih bazena. Najduži je i najdublji u našoj zemlji; dug je više od 20 kilometara, a dubina se kreće između 800 i 1000 m. 

Cjelokupna dužina kanjona je stanište za 32 vrste endemskih biljaka, cvjetova i drveća koje žive u ovom malom regionu Dinarida. Medvjedi, vukovi, divlji veprovi, lisice i divlje nalaze svoje sklonište u ovom teško pristupačnom kanjonu... U Rakitnici, pak, mekousta pastrmka, endem nego šta, i uz nju lipljan. 

Divna, teško pristupačna, oduvijek je Rakitnica bila izazov za planinare, alpiniste, ribolovce, ali i zaljubljenike u netaknutu i divlju prirodu...

No, fotografija Dinne Kasala, ostavila je Bosance i Hercegovce u šoku. Gdje nam je Rakitnica?!

Naime, u toku padavina i topljenja snijega na nekim dijelovima nivo Rakitnice podigne se i za 20 m. Ipak, sada je tu neki mali potočić, neka "pljucka", kako neko napisa.

Razlog je i dalje nejasan.

Da li je u pitanju sušna godina ili su u pravu iz Udruženja Eko Akcija, koji kažu: "Nema Rakitnice. Vodu su joj ukrali da bi napajali ilegalna apartmanska naselja i propala skijališta na Igmanu i Bjelašnici" - zasad nije poznato.

Dinno Kasalo također čeka zvanične odgovore, do kojih, u doba pandemije koronavirusa, nije lako doći.

Praznik je rada, prvi je maj. Na telefonske brojeve nadležnih niko ne odgovara... Muk je, kao, uostalom, i obično. 

Podsjetimo, prije nekoliko dana lokalni stanovnici odbranili su i lijepu Bjelavu kod Foče, od onih koji su, bez dozvola, već počeli krčiti sebi prostor za mini hidrocentralu.

U zemlji u kojoj se rijeke okreću prema raspoloženju moćnika i tajkuna, u kojoj malinari uime Vlade kupuju za život važnu medicinsku opremu, sve čemu se možemo nadati jeste da postoje još neke "žene s Kruščice" koje su spremne ustati i odbraniti ono malo čistoće koja je još ostala u Bosni i Hercegovini...

KOMENTARI (6)