Gala večera u Washingtonu: Priznanja za ambasadorice Cormak i Hunt, stiže i Komšić

F. V.
Gala večera u Washingtonu: Priznanja za ambasadorice Cormak i Hunt, stiže i Komšić
Foto: ACBiH / Detalj sa prošlogodišnje Gala večere u Washingtonu
Nakon veoma uspješne protekle dvije godine, Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH – Advisory Council for Bosnia and Herzegovina) organizira 13. aprila 2019. godine Gala večeru koja će se održati u Washingtonu.

Ovi susreti postali su posljednjih godina nezaobilazno mjesto za sve prijatelje Bosne i Hercegovine u Americi, te mjesto snažnog zagovaranja za našu zemlju.

Svečanosti će ovaj put prisustvovati član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Podsjetimo, na velikoj Gala večeri koja je održana 5. maja 2018. godine kao specijalni gost prisustvovao je bivši američki predsjednik Bill Clinton koji je tom prilikom dobio nagradu za životno dostignuće, a događaji su se odazvali i brojni ugledni ljudi iz svih sfera američkog društva.

Godinu ranije ACBiH je isto priznanje dodijelio i američkom potpredsjedniku, legendarnom Joe Bidenu.

Savjetodavno vijeće se opredijelilo se da ove godine oda iznimno priznanje hrabrim ženama lidericama.

Najava svečanosti u Washingtonu koja je planirana za 13. april - undefined

Twitter: Najava svečanosti u Washingtonu koja je planirana za 13. april

Kako nam je potvrđeno iz ove organizacije, ove godine će priznanja za sve što su učinili za Bosnu i Hercegovinu, posebno na njezinom putu ka stabilnoj državi koja stremi EU i NATO članstvu, te na povezivanju Bosne i Hercegovine i Amerike, dobiti doskorašnja ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormak i Swanee Hunt, bivša američka ambasadorica u Austriji koji je služila za vrijeme agresije na BiH i bila uključena u američku politiku prema Balkanu, te general-major Linda L. Singh.

"Ambasadorica Maureen Cormack, prva žena američka ambasadorica u BiH je pokazala snažno liderstvo u izazovnim okolnostima, fokusirajući se na važna pitanja kao što su vladavina prava. Pod njezinim vodstvom, Sjedinjene Države su sankcionirale Milorada Dodika, bivšeg predsjednika entiteta RS i člana tročlanog Predsjedništva BiH za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i SNSD-ovog političar Nikola Špirić zbog korupcije", istakli su iz Savjetodavnog vijeća.

Priznanja će biti uručena i Maidi Kalić Zheng, kapetanici američke mornarice koja je u Sjedinjene Američke Države došla kao iizbjeglica iz Brčkog, te Mahiri Tanović, uglednoj bosansko-američkoj plastičnoj hirurginji. Ona je tokom agresije pomagala civilima u opkoljenom Mostaru, a potom napravila uspješnu karijeru u SAD-u.

Dr. Tanović nije zaboravila svoju zemlju, te i dalje pomaže pacijentima iz BiH, čak i besplatno za one slabijeg imovnog stanja.

"Sve ove žene pokazale su veliku hrabrost, predanost i vodstvo i zasigurno zaslužuju našu zahvalnost", navode iz Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije