Čestitke / Clinton: Zaustavljanje rata u BiH je jedno od mojih najvećih životnih uspjeha

25. 11. 2018. u 21:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 777

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) iz SAD-a je gala večerom u Washingtonu obilježilo Dan državnosti BiH i odalo počast svima onima koji su se žrtvovali i posvetili svoje živote obnovi bh. državnosti.

Glavnu riječ imao je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a kojem je zbog uloge koju je imao u zustavljanju agresije na BiH Savjetodavno vijeće za BiH dodijelilo nagradu za životno djelo.

„Ne mislim da bivši predsjednik treba dobiti posebnu počast. Oduvijek sam vjerovao da je najveća nagrada biti na toj poziciji, ali drago mi je da sam imao tu mogućnost. Drago mi je i čast mi je što sam imao priliku raditi na zaustavljanju genocida i prekidu rata u BiH. Drago mi je zbog prilike da narodu pružimo šansu za novi početak. Ovo je jedno od mojih najvećih životnih dostignuća“, rekao je Clinton.

Dodao je kako niko nije mislio da je Daytonski mirovni sporazum savršen, kao ni da postoji šansa za blokadu napretka.

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) iz SAD-a je nagradu za filantopiju dodijelilo bh. poduzetnici i humanitarki Saneli Jenkins koja je posvetila mnogo vremena i sredstava unapređenju pravde te napretku i razvoju BiH.

Nagrada za prijateljstvo BiH dodijeljena je reditelju i autoru Billu Carteru za neumornu predanost borbi za ljudska prava i humanitarne akcije koje je pokretao tokom rata u BiH. Fondaciji Hastor, dobrotvornoj organizaciji koja podržava i stipendira skoro 2.000 mladih u više od 115 općina u BiH, dodijelili su nagradu za doprinos zajednici.

KOMENTARI (1)