Čibukčić: Ostanimo u direktnom kontaktu s prirodom i sačuvajmo je

A. S.
Čibukčić: Ostanimo u direktnom kontaktu s prirodom i sačuvajmo je
Foto: FZO FBiH / Fuad Čibukčić

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se danas na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu i usmjerava politička pozornost te se nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju s ciljem održivog razvoja.

Takav slučaj je i u Bosni i Hercegovini, gdje se Svjetski dan zaštite okoliša, obilježava još u više od 140 zemalja svijeta, ove godine pod sloganom “It’s Time For Nature”.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić u razgovoru za Radiosarajevo.ba istakao je važnost današnjeg dana - 5. juna, u pogledu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša. 

"Bosna i Hercegovina, uz više od 140 zemalja svijeta, današnji dan već 48 godina slave kao Svjetski dan zaštite okoliša. Ove godine to provodimo u posebnim okolnostima, a te posebne okolnosti su uzrokovane upravo nemarom ljudi kada je u pitanju biodiverzitet, nekim nasilnim intervencijama u zaštićenim područjima u amazonskim šumama, zato su se pojavile zoonoze. Uostalom, jedan od virusa je i ovaj koji trenutno mi patimo - koronavirus", kaže Čibukčić.

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jeste da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Gnojiva i pesticidi koji se koriste u proizvodnji bespotrebno su iskorišteni, no njihov negativan utjecaj na prirodna staništa životinja je trajan.

"Kada bi se pobrojale sve štete koje su nastale, osim ljudskih koje nemaju svoju cijenu, kada je u pitanju svjetska ekonomija radi se o sumama milijardi dolara direktne štete, a da smo samo djelić tog novca uložili ranije u prevenciju i zaštitu okoliša u svijetu i naravno biodiviziteta, koji je u fokusu ove godine, do ovakvih slučajeva ne bi došlo. Ja moram kazati da je Fond za zaštitu okoliša FBiH već 10 godina aktivno uključen u riješavanje brojnih okolišnih problema, a do sada smo više od 780 projekata sufinacirali.

Ove godine mi nismo izdvojili novac za obilježavanje Svjetskog dana okoliša, osim pojedinih čestitki u medijima, jer smo kao društveno-odgovorna ustanova već u martu sav novac koji smo prikupili, a riječ je o cifri od četiri i po miliona KM, izdvojili za korona-fond kako bismo pomogli našu društveno-odgovornu zajednicu. Sada čekamo samo nalog Vlade FBiH kako bismo uplatili taj novac", dodao je Čibukčić.

On je podvukao da je ovo je dobra prilika da svim ekolozima, nezavisnim udruženjima i ustanovama, kao i građanima Bosne i Hercegovine čestita Svjetski dan zaštite okoliša.

"Sve to uz poruku - ostanimo u direktnom kontaktu s prirodom i sačuvajmo je", kazao je Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH za Radiosarajevo.ba.   

   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije