Direktor Čibukčić najavio bolju saradnju BiH i Češke u oblasti zaštite okoliša

Radiosarajevo.ba
Direktor Čibukčić najavio bolju saradnju BiH i Češke u oblasti zaštite okoliša
Foto: FZO FBiH / Pavel Frelich i Fuad Čibukčić

Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, potpisao je u Pragu Memorandum o razumijevanju o saradnji između Fonda i Češke razvojne agencije (CzDA) sa direktorom ove institucije Pavelom Frelichom.

„Potpisivanjem Memoranduma sa predstavnicima Češke razvojne agencije, otvorili smo novi pravac u načinu djelovanja Fonda kada su u pitanju poticanje, razvoj i implementacija projekata i to sa posebnim fokusom na bilateralnu i multilateralnu saradnju, te mogućnosti učešća Fonda u međunarodnim programima.

Naime, za razliku od dosadašnjeg načina finansiranja projekata sa već poznatim procedurama, ulazimo u fazu kada ćemo, u saradnji sa međunarodnim partnerima, raditi na prepoznavanju potreba i prioritetnih aktivnosti od obostranog interesa, identificirati i usaglašavati potencijalne projekte, te u saradnji sa ostalim partnerima doprinijeti njihovoj uspješnoj realizaciji.

Sada očekujemo konkretnije korake i intenziviranje saradnje dvije institucije, što će, vjerujem, značajno doprinijeti promoviranju mogućnosti ulaganja finansijskih sredstava Češke vlade u projekte zaštite okoliša i energijske efikasnosti u BiH, u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH“, rekao je direktor Čibukčić povodom potpisivanja dokumenta.

Memorandum uređuje okvir za razvoj saradnje između Fonda i CzDA, kao i uvjete zajedničkog djelovanja u smislu rješavanja problema okoliša, te sufinansiranje projekata na području FBiH.

U skladu sa smjernicama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, zadaci BiH u procesu provedbe Acquis Communautaire na okoliš, uključuju razvoj saradnje na polju zaštite okoliša kao i jačanje administrativnih kapaciteta i procedura u cilju osiguravanja strateškog planiranja za rješavanje problema zaštite okoliša, koordinacije između relevantnih aktera svih nivoa vlasti i usklađenosti zakona BiH sa acquisem EU.

U skladu s tim, obaveza Fonda je da sarađuje sa međunarodnim partnerima, i da zajednički djeluje u oblastima očuvanja, održivog korištenja, zaštite i poboljšanja uvjeta okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije, kao i finansiranja/sufinansiranja projekata koji se odnose na objekte i prirodne resurse od zajedničkog interesa a koji direktno ili indirektno utiču na okoliš.

Na osnovu Memoranduma, Fond i CzDA izražavaju svoju obavezu da blisko rade na razvijanju i jačanju saradnje u oblastima očuvanja, održivog korištenja, zaštite i poboljšanja uvjeta okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije.

U ovom kontekstu, obje strane su spremne da razmjenjuju informacije i usklade svoje planove koji se odnose na realizaciju prioritetnih programa i projekata zaštite okoliša na području FBiH. Programi i projekti od zajedničkog interesa bit će identificirani u skladu sa prioritetima Fonda i CzDA a odnosit će se na razne okolišne sektore kao što su zaštita vode (posebno odlaganje otpadne vode i osiguranje pitke vode), te energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Također, Fond i CzDA zajednički će sarađivati na aktivnostima iz oblasti planiranja i sufinansiranja pripreme, provedbe i razvoja prioritetnih projekata i programa zaštite okoliša na području FBiH, a koji se odnose na objekte i prirodne resurse od zajedničkog interesa, te koji direktno ili indirektno utiču na okoliš.

Potpisivanju Memoranduma u Pragu su, pored Frelicha i Čibukčića, prisustvovali i Blanka M. Remešova, rukovodilac Sektora za razvoj i implementaciju projekata CzDA i Sara Miličić, projekt menadžer, te Sanja Bosiljčić Pandur, rukovodilac Sektora za fondove EU pri Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Nedžla Buljina Ćato viši stručni saradnik za pripremu projekata u Fondu, koje su održale prezentaciju o aktivnostima Fonda i preduvjetima za saradnju sa CzDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije