Filandra o porukama G7: Osjeća se američki ton i glas Bidenove administracije

4
Radiosarajevo.ba
Filandra o porukama G7: Osjeća se američki ton i glas Bidenove administracije
FOTO: Arhiv / Sacir Filandra

Piše: F. V.

Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, poručeno je sa dvodnevnog sastanka, poručeno je sa dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja grupe G7, najznačajnijih industrijskih zemalja, koji je održan u Londonu.

"Neopravdana špekulacija o promjenama granica po etničkim linijama nije rješenje za izazove s kojima se suočava regija. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, provedu presude Europskog suda za ljudska prava i blisko sarađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom na pomicanju zemlju bliže ostvarenju svojih demokratskih težnji", zaključeno je u dijelu zasjedanje grupe G7 koji se tiče Balkana.

Profesoor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Šaćir Filandra, smatra da stavovi ministara vanjskih poslova G7 "djeluju normalizirajuće i stabilizirajuće na naše prilike".

"Nije ni bilo za očekivati drugačiji stav glede BiH i regiona budući da zemlje članice ove grupacije prednjače ne samo u bogatstvu već i demokratskim standardima. U izjavi se osjeća njem američki ton, da ne kažemo diktat, budući se izrijekom ponavlja stav nove američke administracije o djelomičnim, ali stalnim ustavnim reformama, o doradi Izbornog zakona te poštivanju najviših pravnih standarda", kaže Filandra za Radiosarajevo.ba.

I aktualnom trenutku je važno, smatra Filandra, da se jedan ovakav politički saziv pozitivno izrazio o državnom integritetu BiH.

"Istina, to ne znači da će naši unutrašnji prijepori i manipulacije ovim prestati, ali znači signal snagama konvergencije zemlje da trebaju pojačati unutarnji dijalog, da ne smiju biti pasivne u uvjerenju da je sa državom jednom za svagda sve OK. Nije tako, to je permanentan proces borbe snaga integracije i dezintegracije budući je stanje nereda majka kriminala i bogaćenja. A svi i na svim stranama tako vole tuđe/naše pare", zaključio je Filandra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije