Šefovi diplomatije G7: Odlučno odbijamo podrivanje teritorijalnog integriteta BiH

5
F.V.
Šefovi diplomatije G7: Odlučno odbijamo podrivanje teritorijalnog integriteta BiH
Foto: EPA-EFE / Sastanak G7 (arhiv)

Dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja grupe G7, najznačajnijih industrijskih zemalja, održan je u Londonu.

Ovo je bio prvi put od početka pandemije da se ministri vanjskih poslova zemalja G7, koju čine Velika Britanija, Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Japan i Kanada, sastaju licem u lice, prenijele su ranije agencije.

Na sastanak, koji je započeo 4. maja, bili su pozvani i ministri vanjskih poslova Južne Koreje, Indije, Australije i Južnoafričke Republike te Bruneji, koji predsjedavaju Savezom zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN). Ovaj susret je svojevrsna priprema za Samit lidera zemalja G7, koji će biti održan u Cornwallu, u Velikoj Britaniji, od 11. do 13. juna, trajao je dva dana.

Na sastanku je razgovarano o Rusiji, Ukrajini, Kini, Afganistanju, klimatskim promjenama, nuklearnim pregovorima s Iranom, ratu u Siriji, vojnom udaru u Mijanmaru, pandemiji COVID-19, te, što je nama posebno važno, o Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu.

"Potvrđujemo našu zajedničku posvećenost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost. Naglašavamo važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno vladavine prava, uključujući borbu protiv organiziranog kriminala, nezakonitog finansiranja i korupcije, teškim akcijama koje se poduzimaju protiv najgrubljih slučajeva", naveli su ministri vanjskih poslova grupe G7.

Naveli su da podržavaju formalno otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i sjevernom Makedonijom, to jeste europsku perspektivu Balkana.

"Podržavamo daljnji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za zapadni Balkan i Berlinski proces. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. Podržavamo sprovođenje reformske agende vezane za pregovore o pristupanju EU sa Crnom Gorom i Srbijom", navedeno je, uz poziv zemljama regije da prošire domaći politički prostor i poboljšaju okruženje za civilno društvo i neovisne medije.

Također, što je posebno važno, bilo je riječ i o pitanju granica na Zapadnom Balkanu.

"Neopravdana špekulacija o promjenama granica po etničkim linijama nije rješenje za izazove s kojima se suočava regija. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, provedu presude Europskog suda za ljudska prava i blisko sarađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom na pomicanju zemlju bliže ostvarenju svojih demokratskih težnji", zaključeno je u dijelu koji se tiče Balkana.

Ono što je posebno značajno naglasiti jeste da su ministri G7 pozdravili kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Oblikovati čistiju, slobodniju i sigurniju budućnost planete

U generalnom zaključku skupa je, također, navedeno.

"Prepoznajemo da se sastajemo u iznimnom kontekstu koji se brzo mijenja. Obavezujemo se da ćemo zajedno, sa partnerskim zemljama i u okviru multilateralnog sistema, oblikovati čistiju, slobodniju, pravedniju i sigurniju budućnost planete. Odlučujemo da nastavimo raditi na opipljivim pitanjima i ishodima zajedno i u partnerstvu s mnogim drugima. S nestrpljenjem očekujemo samit lidera G7 u zaljevu Carbis u junu. Radujemo se daljnjem napretku po tim pitanjima na drugom sastanku ministara vanjskih poslova i razvoja G7 kasnije tokom godine, koji će pozdraviti sudjelovanje afričkih ministara vanjskih poslova", zaključeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije