! / Čelnici G7 nude milione za borbu s požarom: Bolsonaro im rekao da Brazil nije kolonija

27. 08. 2019. u 08:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Čelnici grupe sedam bogatih zemalja ponudili su u ponedjeljak hitnu pomoć u iznosu od 20 miliona dolara za pomoć u borbi s požarima u amazonskoj prašumi, što je brazilski predsjednik odbacio kao kolonijalistički čin.

Unatoč rekordnim požarima u Amazoni i ranijoj izjavi predsjednika Jaira Bolsonara kako njegovoj vladi nedostaje novca za borbu protiv požara, nije jasno hoće li Brazil prihvatiti ponudu G7.

Napad na suverenitet?

Nekoliko minuta nakon poteza G7, Bolsonaro je rekao da Brazil tretiraju kao “koloniju ili nečiju zemlju”, te je stvaranje međunarodnog saveza za spas Amazone osudio kao napad na suverenitet svoje nacije.

Međutim, Bolsonaro se suočio se s povećanom izolacijom u inostranstvu zbog svog stava o neprestanoj krizi u okruženju, ali se također našao pod jakim pritiskom kod kuće, jer je mu je prema anketama u ponedjeljak u augustu pao rejting.

Brazilski ministar okoliša Ricardo Salles drugačije je reagirao i nazvao pomoć “dobrodošlom”. Nazvavši požar u Amazoni globalnom krizom, Macron je tu katastrofu gurnuo na vrh agende G7 i rekao da su države članice spremne pružiti konkretnu pomoć. “Francuska će to učiniti s vojnom podrškom u narednim satima”, rekao je, ne iznoseći dodatne detalje.

Upozorenje i donacija DiCaprija

Kanada je rekla da će poslati avione za gašenje požara u Brazil te je također izdvojila 11,3 miliona dolara za tu namjenu.

Više međunarodnih slavnih osoba izrazilo je zabrinutost zbog požara u ponedjeljak, a glumac Leonardo DiCaprio rekao je Reutersu da je kriza “nevjerojatno tragična” i da vlade moraju učiniti više u borbi protiv klimatskih promjena.

DiCaprio je također darovao pet miliona dolara za prašumu.

Osobni odnosi između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i Bolsonara, koji su već bili napeti zbog krize u Amazoni, pogoršali su se još više nakon što se brazilski čelnik narugao Macronovoj supruzi na Facebooku.

Namjerno podmenuti

Smatra se da su mnogi požari u Amazonu namjerno zapaljeni. Ekolozi optužuju špekulante da spaljuju vegetaciju kako bi je očistili u nadi da će zemlju prodati poljoprivrednicima. Globalni bijes i zabrinutost neprestano rastu u svijetu zbog važnosti amazonske prašume za svjetski okoliš. Često je opisuje kao “pluća svijeta” zbog njezine ogromne sposobnosti apsorpcije ugljičnog dioksida.

NEMA KOMENTARA