Feraget: Okrutna i bezobzirna primjena prava s ciljem pritiska na porodicu Dragičević

F. Z.
Feraget: Okrutna i bezobzirna primjena prava s ciljem pritiska na porodicu Dragičević
Foto: AA / Ifet Feraget i Suzana Radanović

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci, 14. oktobra, bit će održano saslušanje u postupku koji pokrenut protiv Suzane Radanović, majke ubijenog banjalučkog mladića Davida Dragičevića, a zbog dešavanja od 25. decembra prošle godine na Trgu Krajine.

Policija je 25. decembra 2018. privela Suzanu Radanović, nakon što su intervenisali zbog zabrane okupljanja na Trgu Krajine. Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget rekao je za Radiosarajevo.ba kako je u pitanju zastrašivanje porodice Dragičević u namjeri da odustane u potrazi za istinom i pravdom.

"Suzana Radanović, majka ubijenog Davida je dobila poziv zbog kršenja zakona o javnom redu i miru. Tužilac u tom predmetu je MUP RS-a. Radi se o okrutnoj i bezobzirnoj primjeni prava. To jasno pokazuje da MUP RS-a pokušava na ovaj način zastrašiti porodicu Dragičević u borbi za dokazivanje istine, odnosno utvrđivanja okolnosti pod kojima su pripadnici MUP-a RS odgovorni za otmicu i ubistvo Davida Dragičevića. Umjesto da se vodi odgovarajuća istraga, jer za to postoje sve mogućnosti, ovdje se zakon izvrgava ruglu, na način da se procesuira majka koja zajedno s ocem insistira na ostvarivanju prava koje im pripada po samom zakonu i Ustavu.

Po meni se radi o zloupotrebi službeni ovlaštenja pripadnika MUP-a RS-a. Osim toga bitno je naglasiti da MUP RS-a, čiji pripadnici su involvirani u otmicu i ubistvo Davida Dragičevića, u ovom predmetu protiv Suzane Radanović ne može ni postupati, s obzirom na to da su izgubili svoju nepristrasnost. Kako zbog hijerarhijskih, tako i praktičnih razloga. Jer krajnji cilj postupka nije zaštita društvenog poretka i javnog reda i mira, nego pritisak na roditelje i grupu PZD da odustanu od svog legitimnog cilja. A to je da se da odgovor na pitanje ko je ubio Davida", rekao je advokat Ifet Feraget za Radiosarajevo.ba.

Davor Dragičević: Pozivam sve koji mogu da dođu i podrže Suzanu na suđenju

Otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor pozvao je sve koji mogu da dođu u Osnovni sud Banja Luka 14. oktobra da 14. oktobra dođu u Osnovni sud Banja Luka i podrže majku Suzanu Radovanović koja se tereti za sprečavanje rada službenika i nepostupanje po naredbi.

Na pitanje dokle je došla istraga o ubistvu Davida Dragičevića, Feraget kaže da se još uvijek čega odluka Ustavnog suda.

"U predmetu Dženan Memić Ustavni sud je apelaciju odbio nakon četiri mjeseca od njenog podnošenja, iako za to nisu postojali ni stvarni ni pravni razlozi. Što se vidi iz svega onoga što se desilo kasnije u predmetu Dženan Memić. U predmetu David Dragičević apelaciju sam podnio 15. marta, na dan druge sahrane Davida Dragičevića i Ustavni sud još nije donio odluku. Postavlja se pitanje zbog čega se Ustavni sud još uvijek ne oglašava", istaknuo je Feraget.

Još jedno ubistvo mlade osobe, Lane Bijedić, potreslo je Bosnu i Hercegovinu, a evo šta o tome misli Ifet Feraget:

"Aktuelna situacija nas nažalost uvijek podsjeća kakve su posljedice zloubotrebe tužilačkih ovlaštenja. Odnosno vođenja neadekvatnih istraga koje imaju za cilj zataškavanje ubistava. Zbog čega je za očekivati da će u narednom periodu ipak doći do određenih promjena, odnosno do procesuiranja pripadnika policije i tužilaca, a u protivnom broj neriješenih ubistava smo će biti veći, jer sve što se ne istražuje kako treba na kraju ostaje neriješeno. Da su Davidove i Dženanove ubice procesuirane, možda bi Lana danas bila živa", rekao je Feraget.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas.

Njegovi posmrtni ostaci su, na zahtjev porodice, 12. marta ove godine ekshumirani i izmješteni u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije