FDS se gasi 31. marta, ko je kriv: "Iza svega stoje milionski kriminal i politika"

17
Radiosarajevo.ba
FDS se gasi 31. marta, ko je kriv: "Iza svega stoje milionski kriminal i politika"
Foto: Biznisinfo / Fabrika duhana Sarajevo

Nadzorni odbor (NO) Fabrike duhana Sarajevo (FDS) donio je odluku da ova kompanija poslije 142 godine prestaje s radom 31. marta, tvrdi za Radiosarajevo.ba Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

Čini se da ovaj način na simboličan način završava poratna pljačkaška privatizacija i uništavanje svega što su stvarale prethodne generacije.

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

U ovoj fabrici, koja je osnovana davne 1880. godine, prije rata je radilo tri hiljade ljudi, a sada je ostalo svega 150 radnika. I oni će, po svemu sudeći, uskoro na ulicu.

Fabrika duhana Sarajevo još se nije oglasila na ovu temu.

"To je katastrofa"

"To znači da će se otkazati ugovor o radu svim radnicima, osim jedno pet-šest radnika koji će ostati. Ostat će jedan veliki broj radnika bez posla. Firma će vjerovatno ići u gašenje metodom likvidacije. Trebat će jedan broj radnika da ostane koji će imati kontakte i potrebe da dostavljaju određenu dokumentaciju sudu vezano za taj proces. Radnici FDS-a zadnjih dana dolaze skoro svaki dan u sindikat i pitaju šta će se to dalje dešavati", govori Avdagić za porta Radiosarajevo.ba.

Avdagić veli da je to žalosno jer je riječ o jednoj od najstarijih kompanija u bivšoj Jugoslaviji.

"Ona je bila rasadnik kadrova za određene funkcije u politici i privredi. To je katastrofa, to je nešto što se nikad nije smjelo desiti. Mi ćemo uputiti jednu inicijativu u sindikatu da se tamo podigne spomenik kao uspomena na FDS i sve što se dešavalo. FDS je imala veliki značaj ne samo u BiH, već bivšoj Jugoslaviji. Tu je nekada radilo 3.000 radnika", ističe Avdagić.

Mehmed Avdagić - undefined

FOTO: AA: Mehmed Avdagić

Tržište vrijedno milijardu maraka

Inače, prema riječima Avdagića, procjena je da bh. tržište duhan košta više od milijardu maraka!

"Pazite, mi imamo povećanje broja pušača, a gasimo proizvodnju! U pozadini su veliki lobiji. Postoje veliki duhanski lobiji koji su to odradili. Ovdje će oni imati tržište, a neće imati proizvodnju. Svi brednovi su jako skupo prodati. Bendovi su skuplje prodati nego fabrika!? Samo zemljište gdje je fabrika košta između 20-25 miliona KM, da ne govorimo o objektima itd. Također, procjena je određenih radnika koji su mali odgovorne funkcije, da se ta lokacija predviđa za visoku gradu", dodaje on.

Odgovornim za dramu FDS-a smatra sve vlade Federacije BiH poslije smrti bivšeg direktora Šefika Loje.

"Oni su saučesnici u dešavanjima u FDS", navodi naš sagovornik.

Urušavanje FDS-a, dodaje Avdagić, nastavilo se 2016. godine kada je Vlada Federacije BiH prodala svoj udio od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u saradnji sa gigantom duhanske industrije British American Tobacco (BAT).

Nadalje, kaže da je trebalo FDS sačuvati, jer "to je naša strateška firma".

"To je naša strateška grana. Mi ovdje mogli ne samo da zapošljavamo određen broj radnika u preradi, već daleko više radnika u proizvodnji duhana. Trebalo je fabriku sačuvati i otkupljivati duhan. Imali smo posebnu šansu kad su u pitanju povratnici. Moglo se 10.000 proizvođača duhana zaposliti, da imaju ljudi od čega da žive. Rahmelti Lojo je uvoz određenih vrsti duhana za neke brednove plaćao izvozom. FDS je čuvene svjetske brendove. I ti brendovi su prodati! FDS je prodala sve brendove!", ističe Avdagić.

Zabrana sindikata

Također, Avdagić veli da se odupirao ovim procesima, te da je bio na udaru bivšeg rukovodstva firme na čelu sa Edinom Dinom Mulahasanovićem, kojeg smatra posebno odgovornim.

"Jednom prilikom je pozvao menadžere, htio da napravi incident prema mene. Ja sam se odupirao. Zabranjeno mi je od strane Mulahasanovića da ulazim u fabriku, da djelujem kao sindikalni aktivista s ove pozicije! Napravljen je 'žuti sindikat'. Gdje god se gasi sindikat, gdje se vrše pritisci, postoji sumnja na određeni kriminal", prisjeća se naš sagovornik.

Radnici su, naglašava, kucali na razne adrese, niko nije reagirao. Uvjeren je da iza svega stoji politika!

"Nema na koju adresu je nismo slali, upozoravali...Od međunarodne zajednice, Finansijke policije, medija, Vlade FBiH. Finansijaka policija je ulazila u FDS, ali nikada se ozbiljno nije išlo rasvijetliti pitanje FDS-a. Očito da su neki krupni igrači bili upleteni, jer ovo bez toga ništa nije moglo desiti. Mulahasanović je bio samo eksponent koji je realizovao ono što je neko gore, iznad njega upravljao na ovaj način. Mi imao dokaze da je Federalna vlada i rahmetli Loju htjela ukloniti kao bi se prodala FDS", izjavio je Avdagić.

Pokušali smo danas stupiti u kontakt i sa menadžmentom FDS-a, ali je poručeno da će nam se njihovi predstavnici naknadno javiti.

Dakle, dok se na sceni dešavaju velike priče oko Izbornog zakona, Ustava BiH i drugih tema "visoke politike", kao i u vrijeme rata, na sceni je veliki kriminal i "lov u mutnom". Do posljednjeg radnika!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije