Kakvo je stanje sa stanovima u Sarajevu, šta se traži i kakve su cijene?

0
L.S.
Kakvo je stanje sa stanovima u Sarajevu, šta se traži i kakve su cijene?
Foto: Općina Novi Grad / Ilustracija

Cijene stanova iz godine u godinu rastu, ono što zabrinjava jeste da ni u narednom periodu neće doći do pada cijena nekretnina u Kantonu Sarajevo.

Ovu informaciju provjerili smo sa nekoliko agencija u Sarajevu, ali i saznali kakva je ponuda i potražnja, koji su dijelovi grada najskuplji, a koji najjeftiniji, ali i šta građani najviše traže.

Za portal Radiosarajevo.ba predstavnici agencija Metropola nekretnine d.o.o. Sarajevo, Area Real Estate, SigenX i Prostor d.o.o. Sarajevo ispričali su kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina glavnog grada BiH.

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

“Značajno je porasla potražnja za nekretninama posljednjih godina, naročito tokom posljednje dvije godine, te se u tom razdoblju može konstatovati i porast cijena koji je nastao usljed povećane potražnje za nekretninama.

Možemo reći da pojedine nekretnine koje smo prije npr 2-3 godine prodavali po jednoj cijeni, danas vrlo jednostavno prodajemo po cijeni većoj za 10-15 posto, čak i više u rijetkim slučajevima. Dešava nam se da kada objavimo nekretninu za prodaju, istog dana imamo i do 10 zainteresovanih kupaca, što je slučaj sa najtraženijim tipom nekretnina, npr. porodičnim dvosobnim ili trosobnim stanovima na atraktivnim lokacijama poput naselja Grbavica, Hrasno, Otoka i sl.

Kada govorimo o najskupljim i najjftinijim dijelovima grada, možemo konstatovati da se jaz između centra i periferije prilično smanjio, te da su u središnjem dijelu grada značajno porasle cijene nekretnina, čak u pojedinim dijelovima, skoro toliko, da se izjednačavaju sa nekretninama u centru, međutim činjenica je da centralni dio grada, kao i do sada nosi najveće cijene po kvadratu, bilo da se radi o poslovnim prostorima, stanovima ili zemljištu”, pojašnjava Elvisa Pilav iz agencije Metropola nekretnine, za portal Radiosarajevo.ba.

Kada je riječ o tipu nekretnine, iz ove agencije tvrde da su ubjedljivo najtraženiji stanovi. Od stanova su uvijek tražene garsonjere i kvadrature koje imaju praktične dispozicije. Posljednjih godina bilježe značajan porast potražnje za komfornijim porodičnim stanovima, poput onih sa tri spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom.

Mirza Mutevelić iz Area Real Estatea, pojašnjava na osnovu iskustva svoje agencije da cijene rastu posljednjih 10 godina i da ako posmatramo cijelu BiH, onda je definitivno Sarajevo najskuplje.

“Cijene nekretnina u Sarajevu su u stalnom porastu u posljednjih 10 godina, a od 2018. je stopa rasta bila najveća po godini. Trenutno su najskuplje cijene novogradnje u centru, gdje se kreću od 4.500 - 7.000 KM po m2. Povoljnije cijene se mogu pronaći u Novom Gradu i Opštini Ilidža.

Najveća potražnja je za nekretninama od 40 m2 do 70 m2 sa jednom do dvije spavaće sobe u centru grada, te u Novom Sarajevu. Tržište najma nekretnina je specifično tržište budući da je segmentirano, ali možemo reći da je skoro jednako velika potražnja za stanovima za najam kao i za prodaju”, kazao je Mutevelić.

Spaho Ljajić, direktor agencije SigenX ističe kako je Istočno Sarajevo i do 40 posto jeftinije od Kantona Sarajevo.

Ne razumijem zašto se ne grade novi stambeni objekti po jeftinijim cijenama. Potražnja je velika, ali je ponuda ograničena i skupa. U Istočnom Sarajevu cijene se kreću od 1.600 KM i 1.800 KM po kvadratu, dok je to značajno skuplje u Općini Centar, Novo Sarajevo itd. Najviše se traže manji stanovi, jednosoban, dvosoban i upravo su oni i najskuplji”, ističe Ljajić.

Naglasio je i kako zbog pandemije u posljednje dvije godine nije velika potražnja za iznajmljivanjem stanova u Sarajevu.

“Pandemija je doprinijela da mnogi kojima je priroda posla takva da mogu raditi od kuće, oni i rade, pa oni koji su dolazili iz drugih gradova kako bi radili u Sarajevu sada nemaju potrebu za stanom u Sarajevu. Dakle to je na osnovu situacije u našoj agenciji, najviše nam se klijenata javlja sa zahtjevom da kupe stan po pristupačnoj cijeni”, pojašnjava Ljajić za portal Radiosarajevo.ba

Spomenuo je i zanimljiv podatak, a to je da je Sarajevo među najskupljim gradovima u regiji, a cijene su porasle i u Zagrebu i Beogradu, što se šireg tržišta tiče, Turska nudi najpovoljnije stanove za kupovinu.

“Ljudi na Balkanu nisu skloni ulaganju novca u zlato ili dugoročnu štednju, oni koji imaju novac kupuju nekretnine jer vjeruju da je nekretnina uvijek vrijedna, što u biti i jeste”, pojašnjava Ljajić.

Maho Taso, direktor agencije Prostor d.o.o. Sarajevo, iz svog iskustva tvrdi isto - u proteklih šest mjeseci rast stanova u Sarajevu je oko 10 posto.

“Uvijek je isto, Centar je najskuplji i među najtraženijim, Hrasnica, Alipašino Polje i Dobrinja još uvijek spadaju među jeftinija naselja, a ako ćemo sve posmatrati onda je Istočno Sarajevo i dalje najjeftinije za kupovinu nekretnina. Potražnja je velika, a ponuda nije i to je loše”, ističe Taso i naglašava kako se traže i zemljišta za kupovinu, a među zainteresiranim ima i stranih investitora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije