Ešref Kenan Rašidagić: Amerikanci su dokinuli Trumpovu apsolutnu vlast

Faruk Vele
Ešref Kenan Rašidagić: Amerikanci su dokinuli Trumpovu apsolutnu vlast
PrtScr / Ešref Kenan Rašidagić

Ešref Kenan Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentira rezultate izbora u Sjedinjenim Američkim Državama na kojima su američke demokrate ponovo preuzeli kontrolu na Kongresom.

Profesor Rašidagić analizira šta će donijeti promjene na političkoj sceni vodeće svjetske sile i kako bi se to moglo odraziti na BiH i Balkan. 

Radiosarajevo.ba:  Uvaženi profesore Rašidagić, desilo se upravo ono što ste predviđali - demokrate su na američkim izborima preuzeli Kongres, dok su Senat zadržali republikanci. Kako komentirate netom završene izbore u Sjedinjenim Američkim Državama?

 EŠREF KENAN RAŠIDAGIĆ: Mid-term izbori u SAD tradicionalno predstavljaju referendum o zadovoljstvu stanovništva politikom trenutne administracije. Ovi su izbori bili od posebne važnosti budući da je trenutna administracija na čelu sa predsjednikom Trumpom u misiji radikalnog mijenjanja postulata na kojima inače počiva američki politički sistem.

Apsolutna vlast koju je u prve dvije godine uživao predsjednik Trump, uz pomoć republikanske većine u oba doma Kongresa, omogućila mu je da donese cijeli jedan niz odluka koje doprinose razgrađivanju koncenzusa na kojem počiva američko društvo - od stigmatizacije migranata u zemlji koja je nastala migracijama, polarizacije stanovništva favoriziranjem radikalno desnih ideologija, pa do dubioznih ekonomskih mjera koje će u budućnosti itekako naštetiti ekonomskom prosperitetu većine Amerikanaca. 

Osvajanjem većine u Predstavničkom domu Kongresa, demokrate će biti u stanju blokirati većinu takvih procesa u unutrašnjoj politici SAD. Također, bit će u stanju staviti predsjednika Trumpa pod pritisak, iniciranjem kongresnih istraga o njegovim vezama sa Rusijom i sumnjivim ekonomskim transakcijama njegovog poslovnog carstva prije nego je stupio na dužnost.

S druge strane, Trumpu, koji se u odustvu neke racionalne strategije djelovanja njegove administracije, sve više priklanja radikalno desnim ideologijama i populističkim politikama, takvo će djelovanje demokrata biti prilika za dodatnu radikalizaciju svog desno orijentiranog izbornog tijela. Ukratko, bti će u mogućnosti da sve svoje neuspjehe pripiše 'sabotaži' demokrata, što će dodatno mobilizirati desnicu u dvogodišnjem periodu do narednih predsjedničkih i kongresnih izbora“. 

Radiosarajevo.ba: Da li će se, i na koji način, po Vama, ovi izbori odraziti na Bosnu i Hercegovinu i kurs američke politike na Balkanu?

EŠREF KENAN RAŠIDAGIĆ: Bosna i Hercegovina odavno nije u fokusu američke politike, tako da tu ne treba očekivati neke posebne promjene. Ono gdje bi se mogle vidjeti neke promjene u američkoj politici jeste suprotstavljanje širenju ruskog uticaja u Istočnoj Europi, pa tako i na Balkanu, budući da je ova tema u programskom fokusu suprotstavljanja demokrata Trumpovoj administraciji i njegovim navodnim vezama sa Rusijom i predsjednikom Putinom“. 

Radiosarajevo.ba: Koliko je, s aspekta sve izraženijih nastojanja Rusije na Balkanu, ovaj rezultat izbora u SAD-u pozitivan u pogledu podrške nastavku euroatlanskih integracija naše zemlje, prije svega, u smislu integracije u NATO, kojem se Moskva, evo, sada i zvanično protivi?

EŠREF KENAN RAŠIDAGIĆ: Logično je da će suprostavljanje širenju uticaja Rusije na Balkanu - ako do njega dođe - imati pozitivan efekat na euroatlansku perspektivu naše zemlje“.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije