Rashida Tlaib i Ilhan Omar: Prve muslimanke izabrane u Kongres SAD-a

Radiosarajevo.ba
Rashida Tlaib i Ilhan Omar: Prve muslimanke izabrane u Kongres SAD-a
Foto: Alaraby / Rashida Tlaib iz Michigana i Ilhan Omar iz Minnesote

Demokratkinje Rashida Tlaib iz Michigana i Ilhan Omar iz Minnesote su izabrane u Kongres Sjedinjenih Američkih Država. Tako su Rashida i Ilhan postale prve muslimanke koje su izabrana u američki Kongres, piše CNN.

Ilhan Omar je prije više od dvije decenije u SAD došla kao izbjeglica, a pored toga je i prva somalijsko-američka zastupnica. U Kongres SAD-a ulazi kao otvorena kritičarka odnosa izraelske vlade prema Palestincima.

Ilhan dobija mjesto republikanca Keitha Ellisona, prvog muslimana koji je izabran u Kongres.

Rashida Tlaib je kćerka je palestinskih migranata i velika je kritičarka predsjednika Donalda Trumpa. Ova vrlo progresivna političarka je prije dvije godine bila uhapšena zbog ometanja Trumpa tokom njegovog govora u Detroitu.

Na ovoj poziciji naslijedila Johna Conyersa koji se povukao s ove pozicije prošle godine. Conyears je kao razlog tome naveo zdravstvene razloge, iako je javnosti poznato da je tada bio optužen za seksualno uznemiravanje.

Samo dva muslimana su do sada bila izabrana u Kongres: Ellison i demokrata iz Indiane Andre Carson.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije